Besplatni preventivni pregledi u "Zastavinoj" ambulanti

Ponedeljak, 10 Septembar 2018 14:39Autor: Jovana Mladenović

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika “Zastava“ u subotu, 15. septembra, od 09 do 17 sati, biće sprovedena akcija besplatnih preventivnih pregleda za one građane koji, zbog poslovnih obaveza, nisu u mogućnosti da obave osnovne zdravstvene pretrage tokom radne nedelje i one koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Građani će u ovoj kragujevačkoj zdravstvenoj ustanovi moći da obave internističke, dermatološke, oftamološke, urološke i ginekološke preglede. Planirano je da se obavi 70 ultrazvučnih pregleda urotrakta, 40 dermoskopija, 30 oftamoloških pregleda, 20 internističkih, 20 alergoloških pregleda sa svim pratećim testovima i 16 kompletnih ginekoloških uz pregled dojke.

Na ovaj način, pored podizanja svesti o očuvanju zdravlja naših sugrađana, Zavod se uklapa i u strateške zdravstvene ciljeve na nacionalnom i lokalnom nivou, a to se vidi iz dostavljenih planova i programa u narednom periodu, a posebno kroz nameru osnivanja Savetovališta za psiho-socijalnu podršku licima u procesu vantelesne oplodnje, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je akcija najavljena.  

Preventivni pregledi namenjeni su pre svega onim ljudima koji tokom radne nedelje zbog poslovnih obaveza nemaju vremena da posete svog izabranog lekara i da prema kalnedaru Ministarstva zdravlja preventivne preglede obave radnim danima, tako da je subota idealna prilika da to učine, kao i sugrađanima koji iz bilo kog razloga nemaju zdravstveno osiguranje.

Sprečavanje pojave bolesti i otkrivanje bolesti u najranijoj fazi kada simptoma nema i kada su šanse za izlečenje bolesti najveće, ciljevi su preventivnih pregleda. Prevencija i rana dijagnostika najbolji su načini čuvanja zdravlja.

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda od početka godine do sada u više od 100 zdravstvenih ustanova pregledano je oko 200.000 građana, a nekoliko hiljada njih je upućeno na dalju dijagnostiku.

Najnovije vesti iz ove kategorije