Festival nauke „Daj(t)e se na znanje“ u Prvoj gimnaziji

Četvrtak, 16 Mart 2017 15:00Autor: Branko Vukašinović

Festival nauke „Daj(t)e se na znanje“, peti po redu, biće održan sutra od 10 sati u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Cilj manifestacije je popularizacija nauke.

Učenici će prikazati eksperimente na pet ponuđenih tema, a to su: knjiga, čovek i zdrav život, stanovanje, oscilacije i boja. U okviru festivala biće održani takmičenje iz LEGO robota i konferencija "U susret potrebama i očekivanjima darovitih učenika".

U organizaciju festivala uključeno je više od 400 učenika Prve kragujevačke gimnazije. Na manifestaciji će ove godine učestvovati i učenici iz pojedinih škola u gradu, ali i iz Bugarske, Prijedora, Zaječara, Čačka, Novog Sada, Beograda i Požege.

Na festival će se predstaviti i Prirodno-matematički fakultet sa 60 ekskluzivnih ogleda i igrica iz fizike, hemije, biologije, ekologije, matematike, informatike. Među njima su: Van de Graf-ov generator, Teslin transformator, Čujte svoj glas na radiju, Hologram i 3D slika predmeta, Prostiranje svetlosti kroz lјudsko oko, Elektromagnetni vozić, Ogledi iz mehanike, Marksov generator, Hercov ogled, Teslino jaje, Čudesni svet glјiva, Migracija riba, Glaveni skelet kičmenjaka, Tehnike u botanici, Mišija posla, Pioniri života, Izolujte vašu DNK, Nevidlјivo mastilo, Zanimlјivi svet životinja, Kviz takmičenje iz poznavanja biologije, Zeleni blјesak, katalitička oksidacija amonijaka, plava boca, zlatna kiša, Optička inverzija sa vodom, jaje, crna mamba, duh iz boce, slonova pasta, veštački sneg, mleko i boje, munje u epruveti, vatra, bengalske vatre, optička inverzija sa ulјem, vitamin C, novčanica koja gori, tečni azot, balon duh, hemijski koktel, hemijski kameleon, zelena vatra, vulkan, lava lampa, nevidlјivo pismo, hemijski indikatori i suvi led, Mozgalice reši vijuge pospeši, 3D tetris, Stratego, Sklopko, Imi.džicu, Magični bitovi, Master mind, LightMe, See you i Read my face…

Najnovije vesti iz ove kategorije