GTO vas poziva na vodičku turu “Prva zanatska škola u Srbiji”

Petak, 12 April 2019 09:30Autor: InfoKGFoto: Jovan Živanović - GTO Kragujevac

U okviru akcije “Kragujevac kroz ulice i muzeje”, sutra od 11 sati biće održana prva turistička vodička tura posvećena prvoj zanatskoj školi osnovanoj u Srbiji, u organizacije ovdašnje Gradske turističke organizacije. Tokom ove pešačke vodičke ture učesnici će posetiti muzej „Stara livnica“, razgledati Kralјevsko – zanatlijsku školu, kao i muzejsku postavku u Politehničkoj školi. 

Grupa će krenuti sa Trga kod krsta u 11 sati i proći  će kroz Staro gradsko jezgo nastalo krajem 19. i početkom 20. veka, pored Spomenika štafeti, nekadašnjeg hotela „Masarik“ i kafane „Park“, potom će preći Lepenicu i doći do kompleksa Vojno-tehničkog zavoda, gde će posetiti muzej „Staru livnicu“.

Dolazak ispred Kralјevsko-zanatlijske škole iz 1913. godine (zgrada obnovlјena 1922. godine) biće i susret sa parkovskom uređenjem prostora ispred ovog objekta. U Politehničkoj školi, koja nastavlјa tradiciju Prve stručne škole u Srbiji posetićemo muzejsku postavku, koju će pratiti objašnjenje profesora istorije Milana Jevtića. Na taj način sugrađani i gosti grada moći će da saznaju koliki je značaj imala i koliko su bili cenje pitomci Vojnozanatlijske škole, Prve stručne škole u Srbiji”, poručuju iz Gradske turističke organizacije Kragujevac.

Podsetimo, Prva stručna škola u Srbiji, Vojnozanatlijska škola, osnovana je dekretom kneza Aleksandra Karađorđevića marta 1854. godine, kao zanatska škola pri Topolivnici. U nedostatku kvalifikovanog kadra predlog o osnivanju škole internatskog tipa, knezu je uputio Šarl Lubri 1853. godine. Prva generacija obučavana je mašinskom, kolarskom, bravarskom i kovačkom zanatu.  

Kompletan program vodičkih tura koje će biti realizovane u okviru akcije “Kragujevac, kroz ulice i muzeje” u periodu od aprila do oktobra  pogledajte OVDE.

Izvor: Gradska turistička organizacija Kragujevac

Najnovije vesti iz ove kategorije