GV: Bolji uslovi za Rome u Kormanu

Utorak, 12 Jun 2018 14:23Autor: Jovana Mladenović

Skupština grada razmatraće na predstojećoj sednici predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije neformalnog naselja „Korman“, koji će poboljšati uslove života pripadnika lokalne i romske zajednice. Sredstva za finansiranje izrade plana biće obezbeđena iz Programa koji finansira Evropska unija.

Gradsko veće na sednici održanoj 11. juna utvrdilo je predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije neformalnog naselja „Korman“ i uputilo odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje. 

Plan obuhvata površinu od oko dva hektara. Izrada ovog plana trebalo bi da definiše pravila uređenja i građenja, razvoj komunalne infrastrukture, definisanje uslova i mera zaštite životne sredine, prirodnih i kulturnih dobara, energetske efikasnosti, pristupačnosti i zaštite od elementarnih nepogoda i nesreća.

Plansko podizanje standarda kvaliteta izgrađene sredine i komunalne opremljenosti neformalnog naselja Korman sveukupno će poboljšati uslove života pripadnika lokalne i romske zajednice. Postojanje adekvatne planske dokumentacije omogućava formiranje preduslova za buduće opremanje naselja neophodnom saobraćajanom i komunalnom infrastrukturom. Planska dokumentacija omogućava podizanje kvaliteta životne sredine i uklanjanje faktora koji negativno utiču na higijenu i zdravlje stanovništva. Sredstva za finansiranje izrade plana biće obezbeđena iz Programa koji finansira Evropska unija „Podrška EU inkluziji Roma“ – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma, koja je raspisala konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za finansiranje izrade planskih dokumenata. 

U skupštinsku proceduru Gradsko veće uputilo je i predlog Plana detaljne regulacije „Dela Radne zone Kragujevac i Zone poslovanja – Servis 2“. 

Članovi veća doneli su i odluku o odobravanju posebnih programa osam sportskih organizacija za čiju će realizaciju biti opredeljeno 2,6 miliona dinara.

Najnovije vesti iz ove kategorije