Humani Kragujevčani u 2018. volontirali više od 40.000 sati u Crvenom krstu

Sreda, 06 Februar 2019 15:00Autor: Jovana Mladenović

"Humani Kragujevčani uložili 40.464 sata volonterskog rada u Crvenom krstu tokom 2018. godine da pomognu, olakšaju i unaprede kvalitet života svojim sugrađanima. Ovaj podatak iznosi se na današnji dan, kada je pre 143 godine osnovano Srpsko društvo Crvenog krsta.

Crveni krst Srbije danas obeležava 143 godine od osnivanja i međunarodnog priznanja u neprekidnom trajanju. Srpsko društvo Crvenog krsta je osnovano 6. februara 1876. godine u Beogradu, na inicijativu dr Vladana Đorđevića. Prvi predsednik bio je mitopolit Mihajlo Jovanović. 

Prvi zadatak novoosnovanog Društva bilo je zbrinjavanje izbeglica koje su dolazile u tadašnju Srbiju zbog hercegovačkog ustanka. Iste godine, na inicijativu Srpskog Društva Crvenog krsta, Kneževina Srbije je potpisala Ženevsku konvenciju.
Razvoj Društva je bio usmeren ka prikupljanju novčanih pomoći i materijalnih sredstava, organizovanju bolnica, obuci dobrovoljnih bolničarki, nabavci sanitetskog materijala, angažovanju lekara, posebno hirurga iz sveta, brizi o izbeglicama...

Srpsko Društvo Crvenog krsta je izdejstovalo da Vrhovni komandant, Kralj Milan, 1885. godine dozvoli transport pomoći evropskih društava Crvenog krsta preko Srbije za stanovništvo Bugarske, sa kojom je Srbija bila u ratu.  Ovo je jedinstven primer saradnje i poštovanja žrtava rata i Ženevskih konvencija. Umetničko viđenje ovog događaja, nalazi se i danas, u vidu umetničke slike, u Muzeju Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u Ženevi, sžuz natpis: “Budi human, kao što je humana bila Srbija“.

Kroz sve godine postojanja, Crveni krst Srbije je delovao poštujući osnovne principe Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca: humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobroljnost, jedinstvo i univerzalnost. 

Samo nekoliko dana kasnije, ugledni kragujevački trgovac Jovan Spalajković, okuplja viđenije kragujevačke građane, priprema pravila za rad, priprema osnivačku skupštinu i osniva prvi odbor Crvenog krsta u Kragujevcu. Velika zasluga za rad Društva Crvenog krsta u Kragujevcu pripadala je i dr Iliji Koloviću, koji je kao mlad lekar došao u Kragujevac i najviše je zaslužan što je u tadašnjim kriznim vremenima Društvo razvilo svoje humanitarne aktivnosti do najvišeg stepena – za ondašnje prilike.
Crveni krst Kragujevca je, od tada pa do danas, ostao dosledan svojoj misiji i prioritetu – da biva koristan sugrađanima i gradu. 

O tome, samo u prošloj godini, svedoče: priznanje za „Najhumaniju sredinu“ zbog razvijene svesti o dobrovoljnom davalaštvu krvi i predani rad 650 volontera i 17 zaposlenih, na distribuciji 20 tona humanitarne pomoći, više od 250.000 kuvanih obroka, 3000 besplatnih đačkih užina mesečno, i brojnim edukacijama o očuvanju zdravlja, za svu našu decu i mlade. Samo su u prošloj godini, prema evidenciji Crvenog krsta Kragujevac, humani Kragujevčani uložili 40.464 sata volonterskog rada da pomognu, olakšaju i unaprede kvalitet života svojim sugrađanima, a Crveni krst Kragujevca je bio i nastojaće da i dalje bude, vodeća institucija u obavljanju humanitarne delatnosti. 

Najnovije vesti iz ove kategorije