InfoKG 7 dana: “Haos”, štrajk, kulinari, protest taksista, Fiat, Pivara…

Nedelja, 16 Septembar 2018 10:00Autor: Branko Vukašinović

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Rotaraktovci postavili posude sa vodom za kućne ljubimce na atraktivnim lokacijama u gradu, oldtajmeri privukli humane Kragujevčane - prikupljena polovina novca za ekskurziju dece iz "Kneginje Ljubice", "Haos" ispred zgrade Gradske uprave, u štrajku i kragujevački prosvetari, kragujevački kulinari trijumfovali u Novom Sadu, startovala akademska godina na Fakultetu medicinskih nauka, specijalizovane jedinice civilne zaštite u potpunosti spremne za vanredne situacije, nasilje među učenicima na nivou prošlogodišnjeg, neizvestan ostanak Fiata, protest taksista, Pivarci besni zbog komšijske divlje deponije…

U okviru tradicionalne akcije za napuštene životinje članovi Rotarakt kluba Kragujevac postavili su petnaestak posuda sa vodom na atraktivnim lokacijama u gradu kako bi se napušteni, ali i kućni ljubimci osvežili tokom vrelih letnjih dana. Opširnije ovde: Rotaraktovci: Postavljene posude sa vodom za kućne ljubimce na atraktivnim lokacijama u gradu

Na humanitarnoj izložbi starovremenih vozila upriličenoj u "Plazi" prikupljeno je 25.000 dinara. To je polovina sume neophodne za finansiranje ekskurzije mališana iz "Kneginje Ljubice", pa organizatori planiraju još jedno okupljanje i računaju na pomoć sponzora, kako bi se ostvario cilj, odnosno prikuplo dovoljno sredstava da deca posete Niš i Đavolju Varoš. Opširnije ovde: Oldtajmeri privukli humane Kragujevčane, prikupljena polovina novca za ekskurziju dece iz "Kneginje Ljubice"

Na platou ispred zgrade Gradske uprave održan je "Haos", veliki ulični festival animatora povodom početka školske godine. Deca su zabavljena džinovskim balonima od sapunice, vatrenim i led šou programom, igrama bez granica, oslikavanjem lica... Opširnije ovde: "Haos" ispred zgrade Gradske uprave privukao brojne Kragujevčane

U 22 kragujevačke škole u utorak su bili skraćeni časovi na 30 minuta, dok se u četiri zvonilo na 45 minuta, ali članovi ovdašnje Unije sindikata prosvetnih radnika u tim školama izlazili su 15 minuta pre kraja časa. To je za InfoKG izjavila predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevac, Ljiljana Miletić i dodala da u utorak nisu štrajkovale samo osnovne škole “Sveti Sava” i “Stanislav Sremčević”. Dodaje da su se za štrajk odlučili zbog nezadovoljstva predlogom platnih razreda. Opširnije ovde: U ŠTRAJKU i kragujevački prosvetari.

Članovi HoReCa asocijacije Kragujevac, Stefan Ristović i Uglješa Stepanović, proglašeni su najboljima u seniorskoj, odnosno juniorskoj konkurenciji na Međunarodnom takmičenju “Vojvodina kulinarski kup”, drugom po redu, koje je održano u Novom Sadu. Na ovom takmičenju Iz  HoReCa asocijacije Kragujevac zlatom se okitio Vladislav Milošević, srebro je pripalo Aleksandru Biševcu, dok je Nemanja Milovanović osvojio merit diplomu. Opširnije ovde: Kragujevački kulinari trijumfovali u Novom Sadu.

Na Fakultetu medicinskih nauka kragujevačkog Univerziteta počela je nova akademska godina, uručenjem indeksa novoj generaciji brucoša studenata medicine, farmacije, stomatologije i osnovnih strukovnih studija. Ove godine zabeleženo je rekordno interesovanje brucoša za studijske programe ove visokoškolske ustanove, pošto je čak 884 kandidata konkurisalo za 284 slobodnih mesta. Opširnije ovde: REKORDNO INTERESOVANJE BRUCOŠA: Startovala akademska godina na Fakultetu medicinskih nauka.

Kragujevačka Uprava za vanredne situacije organizovala je trening Specijalizovane jedinice civilne zaštite za zbrinjavanje u Operativnom centru u ulici Kragujevačkog oktobra. Tokom treninga formirana su naselja za prihvat ugroženog stanovništva sa cilјem da specijalizovane ekipe u slučaju vanrednih okolnosti i situacija adekvatno pruže pomoć i deluju na terenu sa profesionalnim jedinicama. Opširnije ovde: Specijalizovane jedinice civilne zaštite u potpunosti spremne za vanredne situacije.  

Povodom početka nove školske godine, u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji održan je sastanak na temu „Ostvarivanje i unapređenje bezbednosti učenika i škola". Prema podacima PU, nasilje među učenicima je na nivou prošlogodišnjeg, a među krivičnim delima mahom se registruju krađe. Opširnije ovde: Nasilje među učenicima na nivou prošlogodišnjeg, od krivičnih dela najčešće krađe.

Desetogodišnji ugovor između države Srbije i italijanskog Fiata ističe 29. septembra, a još uvek nema zvaničnih informacija da li će on biti produžen, prenose pojedini nacionalni mediji. Predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici, Zoran Marković, rekao je Beti da na pitanje šta posle 29. septembra od menadžmenta kompanije samo čuje odgovor da se "ništa ne menja". Opširnije ovde: Savez samostalnih sindikata Kragujevca: Da li će biti produžen ugovor sa Fiatom?

Samostalni taksi preduzetnici, koji su od utorka protestovali ispred zgrade Gradske uprave sastali su se sa predstavnicima lokalne smaouprave i nadležnih institucija. Za razliku od prethodnih, ovog puta imaju utisak da će se pristupiti rešavanju dela njihovih problema. Opširnije ovde: Taksisti se sastali sa nadležnima: Nema više starta od NULA dinara?

Pojedini građani Pivare besni su na svoje komšije, koji u dvorištu, na raskrsnici ulica Cara Konstantina i Dimitrija Davidovića, sakupljaju otpad i stare stvari, pa se, kako kažu, ovim delom grada širi nesnosan miris, a ovo mesto nazivaju leglom zmija i pacova. Dodaju i da su zbog ovog problema alarmirali nadležne, ali kažu da im nisu izašli u susret. Portal InfoKG je kontaktirao ovim povodom Gradsku upravu iz koje smo dobili obećanje da će ovaj problem biti rešen tokom sledeće nedelje. Opširnije ovde: Pivarci besni zbog komšijske DIVLJE DEPONIJE.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.

Najnovije vesti iz ove kategorije