InfoKG 7 dana: Urošević, Fiat, Zlatno pero, virus, požar, Siemens, Danijela Cvetković…

Nedelja, 02 Decembar 2018 10:00Autor: Branko Vukašinović

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Član Predsedništva Srpskog pokreta obnove i odbornik u Skupštini grada Kragujevca, Milan Urošević, nakon učešća na Svetskom forumu demokratije u Strazburu pozvan na 21. Evropski molitveni doručak u Briselu, “Fiat” okončao proizvodnju za ovu godinu - radnici na odmoru do daljnjeg, Kragujevac prvi u Srbiji dobija Centar za mentalno zdravlje, Zlatno pero ovdašnjeg Crvenog krsta novinarki RTS-a Nataši Đulić Banović, virus “oborio” građane, gorela kuća u Erdogliji, utvrđena prosečna cena kvadrata na osnovu koje će se obračunavati porez u 2019. godini, povišene vrednosti štetnih materija u vazduhu u pojedinim delovima grada, “Siemens” završio izgradnju fabrike u Sobovici - radna mesta za 2.000 ljudi, doktorska disertacija Danijele Cvetković sa PMF-a jedna od 10 najboljih u Srbiji.

Srbiji ne nedostaje demokratija, već sposobniji i odgovorniji počitičari, koji će svojim građanima da obezbede bolji životni standard. To je izjavio Milan Urošević nakon povratka sa Svetskog foruma demokratije, koji održan u Strazburu, u Francuskoj. Nakon učešća na Svetskom forumu demokratije u Strazburu, član Predsedništva Srpskog pokreta obnove i odbornik u Skupštini grada Kragujevca, Milan Urošević dobio je poziv da prisustvuje 21. Evropskom molitvenom doručku, koji će biti održan od 4. do 6 decembra u Evropskom parlamentu, u Briselu. Opširnije ovde: Urošević sa Svetskog foruma demokratije u Strazburu: “Za bolji životni standard potrebni su nam sposobniji političari” i Nakon Strazbura, Urošević pozvan i u Brisel.

Proizvodnja u kompaniji "FCA Srbija” za ovu godinu je završena, a razlog je usklađivanje proizvodnje sa zahtevima tržišta, izjavio je za RTS predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici, Zoran Marković. Proizvodnja je, osim u “Fiatu”, prekinuta i u kooperantskim firamama, a za sada nije poznato kada će biti nastavljena, jer se još uvek čeka na plan poslovanja ove kompanije za narednu godinu.Opšrinije ovde: “Fiat” okončao proizvodnju za ovu godinu, radnici na odmoru do daljnjeg

U Kragujevcu će sledeće godine početi izgradnja Centra za mentalno zdravlja, prvog takve vrste u Srbiji, najavio je načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Nikola Ribarić. Dodaje i da će sredstva za te namene biti obezbeđena kroz projektne aktivnosti Evropske unije. Opširnije ovde: Kragujevac prvi u Srbiji dobija Centar za mentalno zdravlje

Urednica i novinarka emisije “Oko magazin” na Radio televiziji Srbije, Nataša Đulić Banović dobitnica je priznanja “Zlatno pero Crvenog krsta Kragujevac” za 2017. godinu. Priznanje joj je uručeno u Galeriji Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” tokom promocije edicije RTS-a “Srbija 1914 – 1918”. Opširnije ovde: Zlatno pero Crvenog krsta Kragujevac novinarki RTS-a Nataši Đulić Banović.

U ambulantama kragujevačkog Doma zdravlja poslednjih dana, mahom zbog virusnih infekcija, povećan je broj pacijenata. Opširnije ovde: VIRUS "oborio" Kragujevčane: Ambulante pune pacijenata, većina nema zakazano.

U naselju Erdoglija, u Kopaoničkoj ulici, u sredu oko 14.30 časova izbio je veliki požar. Zahvatio je dve etaže kuće - krov i improvizovani objekat, odnosno golubarnik. Povređenih nema. Opširnije ovde: Veliki POŽAR u Erdogliji, gore SPRAT KUĆE i GOLUBARNIK.

Grad Kragujevac utvrdio je prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2019. godinu. Za stambene objekte one, i zavisnosti od zone i toga da li je reč o kućama ili stanovima, iznose od 22.722 do 107.957 dinara. Opširnije ovde: Utvrđena prosečna cena kvadrata na osnovu koje će se obračunavati porez u 2019. godini.

Od početka grejne sezone, u oktobru i novembru registrovana su kratkotrajna zagađenja vazduha na nekoliko lokacija u gradu, pokazuju poslednja merenja nivoa aerozagađenja, koje redovno obavlja Institut za javno zdravlje u Kragujevcu. Opširnije ovde: Povišene vrednosti štetnih materija u vazduhu u pojedinim delovima grada.

Kompanija “Siemens” je u industrijskoj zoni Sobovica izgradio fabriku za proizvodnju kompletnih aluminijumskih karoserija za putničke vagone, a prve isporuke ovih proizvoda namenjene su austrijskoj železnici, pišu Večernje novosti. Prema saznanjima ovog lista, poznati nemački gigant će, pored 500 postojećih radnika angažovanih preuzimanjem fabrike od kompanije “Milanović inženjering”, u novoizgrađenim pogonima uskoro zaposliti još oko 2.000 radnika. Opširnije ovde: “Siemens” završio izgradnju fabrike u Sobovici: Radna mesta za 2.000 ljudi.

Doktorska disertacija “Uloga molekularnih mehanizama neoangiogeneze kao tumor markera u individualizaciji terapije pacijenata sa karcinomom dojke“ Danijele Cvetković sa Prirodno-matematičkog fakulteta kragujevačkog Univerziteta jedna je od 10 nagrađenih na jubilarnim 50. Godišnjim nagradama za najbolje doktorske disertacije u školskoj 2016/2017. u Privrednoj komori Srbije. Opširnije ovde: Doktorska disertacija Danijele Cvetković sa PMF-a jedna od 10 najboljih u Srbiji.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.

Najnovije vesti iz ove kategorije