Kragujevac dobija Centar za mentalno zdravlje

Petak, 13 Novembar 2015 17:00Autor: Branko Vukašinović

U Kragujevcu će naredne godine biti otvoren prvi Centar za mentalno zdravlje u Srbiji, zahvaljujući saradnji lokalne samouprave sa italijanskom Autonomnom provincijom Trentino.

U Skupštini grada danas je održan sastanak na kom je dogovoreno da lokalna samouprava obezbedi adekvatan prostor za Centar za mentalno zdravlje, kako bi sledeće godine počeo sa radom. Najavljeno je da slede susreti sa udruženjem pacijenata i njihovih porodica, a stručni timovi i saradnici sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu biće takođe edukovani o takozvanom Trentinskom modelu.

Zahvaljujući razmeni iskustava sa Asocijacijom Trentino, u Domu zdravlja funkcioniše Savetovalište za mentalno zdravlje. Predviđeno je da Savetovalište preraste u Centar za mentalno zdravlje koji će funkcionisati kao samostalna jedinica koja se bavi promocijom, prevencijom, kao i lečenjem i rehabilitacijom lica sa mentalnim smetnjama.

Otvaranjem Centra za mentalne bolesti želimo da utičemo na podizanje svesti građana Kragujevca o potrebi da se licima sa mentalnim smetnjama pruži adkevtana nega, i da lekari prenesu svoje zanje porodicama obolelih, izjavio je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

 

Najnovije vesti iz ove kategorije