Počela izgradnja Centra za vantelesnu oplodnju, vrlo brzo kreće i sa radom

Petak, 16 Decembar 2016 16:46Autor: Jovana Mladenović

Izgradnja Centra za vantelesnu oplodnju pri Ginekološko-akušerskoj klinici počela je danas u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića i njegove supruge Dragice, čija Fondacija je finansijer ovog projekta vrednog 73 miliona dinara, kao i ministra zdravlja Zlatibora Lončara. 

"Glavni projekat Fondacije je “Više da nas bude“ u okviru koga rekonstruišemo porodilišta u Srbiji. Ovo je, čini mi se, kruna tog rada", rekla je Dragica Nikolić.

Centar, u kome će se obaviti oko 150 veštačkih oplodnji godišnje, zauzimaće 340 kvadratnih metara, a predviđeno je da izgradnja bude završena marta sledeće godine. Za opremanje, Ministarstvo zdravlja namenilo je 40 miliona dinara, a odmah po završetku izgradnje Centar kreće sa radom jer je oprema već spremna.

"Pomogli smo i da ljudi koje je Klinički centar izabrao da se bave ovim poslom odu na specijalizacije i usavršavanja, tako da će u momentu kada radovi budu završeni, Institut odmah moći da počne sa radom", kaže ministar Lončar.

U budućem Centru za vantelesnu oplodnju radiće obučen medicinski tim specijalista Kliničkog centra Kragujevac. Za parove sa bračnim sterilitetom biće obezbeđena kompletna medicinska dijagnostika i usluga - od dijagnoze steriliteta do procedure vantelesne oplodnje.

Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović, izrazio je zahvalnost Fondaciji “Dragice Nikolić“ i Ministarstvu zdravlja. "Imamo kadar i jedva čekamo da sklopimo sve ove kockice i da počnemo da radimo. Sterilitet je u Srbiji dobio ogromne razmere, gotovo epidemijske i na taj problem odgovor mora biti snažan, na više nivoa. Na kraju krajeva, mi smo ovde u službi populacione politike, a jedan segment populacione politike je i infertilitet, odnosno lečenje steriliteta", rekao je prof. Sazdanović.

centar vantelesna2

 

vantelesna izgradnja

 

Najnovije vesti iz ove kategorije