Omogućeno lociranje vozila Zimske službe

utorak, 10 januar 2017 15:13 Foto: kragujevac.rs Autor:  Branko Vukašinović

U cilјu obezbeđivanja bezbednijeg saobraćaja na gradskim ulicama i seoskim putevima u funkciji je sistem daljinskog praćenja vozila Zimske službe putem globalnog pozicioniranja na elektronskoj mapi.

U svakom trenutku u realnom vremenu možemo da pratimo vozilo, njegovu brzinu, pravac kretanja i rute kojima je vozilo prošlo. Ovo nam je naročito važno tokom zimske sezone kada dolazi do problema na ulicama usled snežnih padavina. Ovakav sistem povećava bezbednost vozača, ali i vozila Zimske službe”, rekao je Andreja Ilić, načelnika Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove.

Sistemom dalјinskog praćenja vozila obuhvaćeno je pet vozila na ulicama Kragujevca i četiri na seoskom području.

Tokom vikenda najfrekventnije saobraćajnice u gradu posipane su kalcijum - hloridom. Tehnologija poznatija kao “mokro posipanje“ kolovoza prvi put je primenjena na našim ulicama. To je hemijski manje agresivna supstanca kako za motorna vozila, tako i za kolovozne konstrukcije. Prva iskustva su veoma pozitivna, jer je kalcijum - hlorid mnogo efikasniji od natrijum hlorida. Deluje trenutno i mrzne na znatno nižoj temperaturi do minus 20 stepeni”, zaključio je Ilić.

Najnovije vesti iz ove kategorije

Najmocniji u Kragujevcu banner final

  • 50 najmoćnijih u Kragujevcu
    50 najmoćnijih u Kragujevcu Predstavljamo vam listu 50 najmoćnijih u 2016. godini u Kragujevcu, po izboru portal InfoKG i naših čitalaca. Kriterijumi kojima smo se vodili prilikom sastavljanja liste su politički i finansijski uticaj,…

VREME