Kragujevčani ugrožavaju život zbog "zabave": Ne klizajte i ne prelazite preko zaleđenog jezera!

sreda, 11 januar 2017 10:47 Foto: Zoran Petrović Autor:  Jovana Mladenović

Od kako je, zbog izuzetno niskih temperatura, jezero u Šumaricama zaleđeno, pojedini građani smatraju zabavnim da hodaju ili se klizaju po ledu, što može biti izuzetno opasno i ugroziti život. Pridružujemo se nadležnima iz SC "Park" i apelujemo na Kragujevčane da ovo nikako ne rade, podsećajući i da je zabranjeno.

Isto važi i za jezero Bubanj.

Klizanje i prelazak preko zaleđenog jezera na drugu stranu obale izuzetno su rizični jer niko ne zna debljinu leda, niti može da predvidi kada bi on mogao da pukne. U slučaju da dođe do nesreće pri kojoj bi neko propao u ledenu vodu, posledice bi mogle da budu fatalne. Izlazak iz vode ne bi bio lak, a usled kvašenja telo postaje teže, a pokreti sve nemoćniji čak i najboljim plivačima, jer dolazi do temperaturnog šoka i grčenja tela. Kada telo gubi temperaturu mnogo brže nego što je može proizvesti dolazi do hipotermije i tada se, naalost, bez hitne reakcije i pomoći, lako može desiti da se sve završi fatalno.

Zato apelujemo na Kragujevčane da nikako ne upražnjavaju ovaj vid "zabave", a naročito je opasno što na led izlaze deca bez ikakvog nadzora, koja bi u nesrećnom slučaju bila još nemoćnija da adekvatno odreaguju.

Najnovije vesti iz ove kategorije

Najmocniji u Kragujevcu banner final

  • 50 najmoćnijih u Kragujevcu
    50 najmoćnijih u Kragujevcu Predstavljamo vam listu 50 najmoćnijih u 2016. godini u Kragujevcu, po izboru portal InfoKG i naših čitalaca. Kriterijumi kojima smo se vodili prilikom sastavljanja liste su politički i finansijski uticaj,…

VREME