Prohodne prioritetne saobraćajnice, prvi put upotrebljeno “mokro posipanje” (FOTO)

sreda, 11 januar 2017 13:00 Autor:  Branko Vukašinović

U Kragujevcu su sve prioritetne ulice na gradskom i seoskom području u potpunosti prohodne, a trenutno se radi na čišćenju puteva drugog prioriteta, izjavio je za portal InfoKG šef Zimske službe JKP „Čistoća“, Dragan Stevović.

Na terenu je ukupno 11 ekipa Zimske službe koje rade na raščišćavanju saobraćajnica. Problem predstavlja što sneg od juče pada u kontinuitetu, pa se nakon čišćenja vrlo brzo formiraju nove naslage na ulicama.

Saobraćajnice smo počeli da čistimo sinoć oko 11 sati i prvobitno je bilo angažovano 9 ekipa, koje smo u obavezi da imamo. S obzirom na to da sneg pada neprestano u toku noći i jutra smo angažovali još dve ekipe, a ukoliko bude bilo potrebno uključićemo još jednu građevinsku mašinu”, rekao je Stevović.

Iz Zimske službe poručuju da na zalihama trenutno ima dovoljno soli i rizle. Dodaju i da su ove godine za raščišćavanje saobraćajnica po prvi put upotrebili kalcijum-hlorid, tehnologiju poznatiju kao “mokro posipanje“.

To je tečnost kojom posipamo glavne saobraćajnice. Ona se pokazala izuzetno efikasnom. Upotrebili smo je jer su poslednjih dana izuzetno niske temeprature, a kalcijum-hlorid ima svojstvo da deluje do minus 20 stepeni, za razliku od soli i rizle koji deluju do minus 7 stepeni“, rekao je Stevović.

Najnovije vesti iz ove kategorije

Najmocniji u Kragujevcu banner final

  • 50 najmoćnijih u Kragujevcu
    50 najmoćnijih u Kragujevcu Predstavljamo vam listu 50 najmoćnijih u 2016. godini u Kragujevcu, po izboru portal InfoKG i naših čitalaca. Kriterijumi kojima smo se vodili prilikom sastavljanja liste su politički i finansijski uticaj,…

VREME