Dan bez duvanskog dima: U Kragujevcu 30 odsto pušača ostavi cigarete

Ponedeljak, 30 Januar 2017 15:00Autor: Branko VukašinovićFoto: kragujevac.rs

U Kragujevcu cigarete uspešno ostavi oko 30 odsto pušača, zahvaljujući programima Savetovališta za odvikavanje od pušenja, Instituta za javno zdravlјe. U okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima, 31. januara, koji se ove godine obeležava pod sloganom “Odrasli puše i mene guše“, Kragujevčani koji žele da uđu u program odvikavanja moći će da urade set testova u Savetovalištu za pušače sutra od 12 do 14 časova ili u sredu, 1. februara, od 14 do 16 časova.

Povodom obeležavanja Dana bez duvanskog dima u zgradi Gradske uprave u organizaciji sindikata lokalne samouprave danas je održano testiranje za pušače koji žele da se odviknu od te loše navike. Startne testove, osnovni za merenje nikotinske zavisnosti, kao i test za određivanje stimulacije za odvikavanje, uradilo je dvadesetak zaposlenih u Gradskoj upravi.

Instutut za javno zdravlјe organizovao je i konsultacije na Fakultetu medicinskih nauka, u vrtiću “Poletarac“ na Aerodromu za roditelje mališana koji su pušači, a u nekoliko osnovnih i srednjih škola održana su predavanja na temu štetnosti pušenja, rekao je koordinator u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja, Miloš Radosavlјević.

Aktivnosti kojima se obeležava Dana bez duvanskog dima organizuje Institut za javno zdravlјe uz podršku lokalne samouprave i u partnerskoj saradnji zdravstvenih i nezdravstvenih ustanova.

Najnovije vesti iz ove kategorije