Kragujevački hirurzi prvi u Srbiji ugradili veštačko rebro

Sreda, 19 April 2017 11:00Autor: InfoKGFoto: Printscreen/RTS

Grudni hirurzi kragujevačkog Kliničkog centra prvi u Srbiji su ugradili pacijentkinji rebro od medicinskog materijala. Implantat su napravili stručnjaci ovdašnjeg Fakulteta inženjerskih nauka, piše RTS.

Na osnovu snimka, pomoću kompjuterskog modeliranja i 3D štampača, konstruisan je i izliven anatomski dizajniran implantant dužine 12 centimetara. Rekonstruisana kost, identična je odstranjenom delu rebra.

"Mi smo povezali neka znanja iz građevinske prakse, pa smo materijal koji je krt, to je medicinski cement, armirali i ojačali sa titanijumskom žicom, koja se takođe koristi u standardnoj operativnoj praksi. Tako smo dobili implantant, koji je u stvari armirano rebro", rekao je za RTS prof. dr Nenad Grujović, upravnik Centra za informacione tehnologije.

"Implantant smo fiksirali sa jedne strane za kičmeni stub, a sa druge strane za pripadajući deo rebra. Na ovaj način zid grudnog koša je potpuno, na neki način vraćen u prvobitno stanje, tako da je mehanika disanja, razmena gasova, adekvatna", izjavio je za RTS prof. dr Slobodan Milosavljević, grudni hirurg KC Kragujevac.

Složena operacija trajala je četiri sata i dobro je protekla. Pacijentkinja, šezdesetšestogodišnja Jonka Mladenović, dobro se oseća i, kako kaže, prvi put posle nekoliko meseci nema bolove.

Ovakvi veštački implantanti namenski se prave za svakog pacijanta i mogu se primeniti u svim oblastima hirurgije, kod rekonstrukcije delova kostiju. Podestimo, stručnjaci Fakulteta inženjerskih nauka su pre 8 godina prvi napravili i veštačku grudnu kost.

Najnovije vesti iz ove kategorije