Svetski dan bez duvanskog dima: U Kragujevcu 30 odsto pušača ostavi cigarete

Sreda, 31 Maj 2017 13:04Autor: Branko VukašinovićFoto: kragujevac.rs

U Kragujevcu je prošle godine više od 30 odsto pacijanata Savetovališta za odvikavanje od pušenja ovdašnjeg Insituta za javno zdravlje uspešno ostavilo cigarete. To je poručeno prilikom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima, 31. maja, čiji je ovogodišnji slogan ''Duvan - pretnja razvoju''. Cilj obeležavanja je skretanje pažnje javnosti koliko je štetno konzumiranje duvana, promocija, očuvanje i unapređenje zdravlјa, kao i da u sve većem obimu predstavlja značajnu komponentu za smanjenje siromaštva.

Podatak da je 33 odsto naših pacijenata uspešno ostavilo pušenje pokazuje da je program koji primenjujemo dobar. Analizom smo utvrdili da sam dolazak pušača u Savetovalište čini 15 odsto odluke da se ostavi pušenje. Zbog toga smo odlučili da u saradnji sa partnerima, a to su Sektor za vanredne situacije - Uprava za vanredne situacije MUP, Crveni krst, Gradska turistička organizacija, osnovne i srednje škole, posećujemo institucije i radimo promocije Savetovališta za odvikavanje od pušenja”, rekao je član stručne republičke komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlјa i koordinator u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja na Institutu za javno zdravlјe, Miloš Radosavlјević.

Obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima u organizaciji Instituta za javno zdravlјe i pod pokrovitelјstvom lokalne samouprave otpočelo je prezentacijom Savetovališta za odvikavanje od pušenja u saradnji sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika u Šumadija sajmu, Studentskom domu, osnovnim i srednjim školama.

Ono što je zadatak svake odgovorne zajednice je da kroz lokalne javno zdravstvene programe podrži promociju, prevenciju, upoznavanje javnosti o štetnom uticaju duvanskog dima”, rekla je član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Gordana Damnjanović.

U Kragujevcu su u borbu protiv pušenja, između ostalih, uključeni i Dom zdravlja, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika “Zastava” i Crveni krst.

Preventivni centar posebnu pažnju posvećuje preventivnim pregledima i procenom rizika u okviru njih, posebno za hronično nezarazne bolesti, pre svega kardiovaskularne bolesti, maligna obolјenja, dijabetesa, hronično opstruktivne bolesti pluća, koštano mišićne bolesti. Preventivni pregledi, zdravstveno vaspitni rad, predavanja po radnim organizacija i obrazovnim ustanovama su aktivnosti kojima skrećemo pažnju na značajan problem, posebno kada su u pitanju deca i porodice, kao osnova društva odakle potiču navike svakog pojedinca”, rekla je rukovodilac Preventivnog centra Doma zdravlјa, prim. dr Vidosava Žubrinić.

Pušenje je navika i pušač nema izmenjeno ponašanje, kao narkoman ili alkoholičar, pa se čini društveno prihvatlјivijim, ali nikotin je taj koji izaziva zavisnost koje pušač ne želi da se odrekne. Svesnost o štetnosti cigareta, jaka volјa pušača i podrška je neophodna za odvikavanje”, objasnila je dr Biljana Velјković iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika “Zastava”.

Iz Crvenog krsta poručuju da u okviru svojih aktivnosti o ovom problem govore čitave godine, a ne samo 31. januara i 31. maja, kada se obeležavaju nacionalni i svetski dan borbe protiv duvanskog dima. Dodaju i da su njihova cilja grupa deca, mladi i stariji od 65 godina, kao i da su se projekti bazirani na vršnjačkoj edukaciji pokazali kao najefektniji i uklјučuju veliki broj dece i mladih.

Najnovije vesti iz ove kategorije