Kragujevac raskopan, širi se optička mreža (FOTO)

Petak, 12 Oktobar 2018 10:00Autor: Branko Vukašinović

U Kragujevcu su u toku radovi na širenju optičke mreže, zbog čega je u gradu za sada raskopano desetak ulica, a u naredom periodu biće još pet. Naručioci radova su kompanije “Huawei” i “Telekom Srbija”, a izvođači firme “Telefon” iz Kragujevca i “Telnet 036” iz Kraljeva. U Gradskoj upravi kažu da će ovi radovi biti okončani do kraja decembra, kao i da su izvođači dužni da raskopane ulice vrate u prvobitno stanje. 

Kompanije “Huawei” i “Telekom Srbija” šire optičku mrežu u Kragujevcu, pa su pojedine gradske ulice raskopane. Zbog obima posla postavljanje optičkih kablova je podeljeno na klastere 2 i 3. 

Za radove u klasteru 2, koji obuhvata ulice Save Kovačevića, Grada Sirena, Vladike Nikolaja, Bulevar kraljice Marije, Kneginje Ljubice, 27. marta i Kralja Aleksdandra I Karađorđevića, zadužena je kragujevačka firma “Telefon”. 

Klaster 3 obuhvata ulice Višnjićevu i Dr Radosava Markovića i radove u njima izvodi preduzeće “Telnet 036” iz Kraljeva. U planu je da u okviru ovog klastera optički kablovi budu postavljeni i u ulicama Sarajlijinoj, Kosovskoj, Stojana Protića, Jovana Ristića, Save Nemanjića i Čirila i Metodija.

U Gradskoj upravi kažu da su ovim firmama za postavljanje optičkih kablova izdata odobrenja, kao i da su one u obavezi da nakon okončanja radova ulice vrate u prvobitno stanje. Napominju i da će radovi u centru grada, prvenstveno u Glavnoj ulici, biti završeni pre 21. oktobra, zbog manifestacija koje se održavaju u okviru Oktobarskih svečanosti. 

Iz kompanije Telekom Srbija dobili smo potvrdu da šire optičku mrežu i u Kragujevcu, kao i da je reč o projektu koji se sprovodi fazno.      

Krajnji cilj nam je izgradnja najveće optičke mreže u Srbiji, koja će izaći u susret svim potrebama sadašnjih i budućih modernih uređaja i aplikacija. Planiramo da optičku mrežu spustimo do svake kuće širom zemlje, kao i do svake kompanije, bez obzira na njenu veličinu. Korisnicima ćemo ponuditi izuzetno brz i stabilan internet do 1.000/100 Mb/s, bez obzira na lokaciju na kojoj se nalaze i broj uređaja koje su priključili na mts optičku mrežu”, objavljeno je na sajtu mts.rs.

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije