InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevac ugostio prijatelje iz Hrvatske

Autor: Branko Vukašinović
13:42 | Petak, 03 11 2017

Kragujevac je ugostio stotinak prijatelјa iz Hrvatske, a povod za njihov dolazak u naš grad je manifestacija “Zavičaju, u srcu te nosim“, koja će danas biti održan na sceni Knjaževsko-srpskog teatra. Za goste iz Hrvatske upriličen je prijem u Skupštini grada, na kom je, između ostalog, bilo reči o saradnji u oblasti privrede, turizma i kulture. 

Predstavnici komunalnog preduzeća iz Kistanja razgovarali su sa predstavnicima ovdašnjeg resora za privredu, a direktori ustanova kulture sa gostima iz Splita o kulturnoj razmeni.

Kragujevac je uvek bio otvoren grad, a to potvrđuju i brojne povelјe o pobratimstvu i prijatelјstvu potpisane sa gradovima iz celog sveta. Povelјa o bratimlјenju sa Splitom potpisana je 1973. godine, a u određenom periodu, naša saradnja bila je prekinuta. Ovakvi susreti predstavlјaju odličnu priliku da neke veze počnemo polako da obnavlјamo i da razgovaramo o problemima koji nas tište, ali i o konkretnoj saradnji u oblasti privrede, kulture i turizma. Ovo nije poseta protokolarnog tipa i nadam se da ćemo već naredne godine imati konkretne rezultate”, rekao je pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju, Aleksandar Štajn. 
  
U Splitu živi preko 2, 5 hilјade pripadnika srpske nacionalne manjine. Grad Split i njegovi predstavnici trude se da očuvaju različitosti manjina i u umetničkom, kulturnom, državnom i jezičkom smislu. Ovakve i slične posete su mali koraci u obnavlјanju državnih kontakta, ali su veliki za sve nas”, rekla je predsednica Veća srpske nacionalne manjine u Splitu, Ana Lunić. 

Manifestacija “Zavičaju, u srcu te nosim“ je koncert pesama i igara iz Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Slavonije, Bosanske Krajine i Šumadije. Organizator je Udruženje Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla“, a podršku su pružili Komesarijata za izbeglice i grada Kragujevca.