Info

Kragujevčani preko stare srpske recepture do titule svetskih šampiona (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:01 | Sreda, 14 09 2016

Svetski šampion u grilovanju u kategoriji jelo od mlevenog mesa na najvećoj planetarnoj smotri kulinara "World masters of grill" održanoj u Rumuniji je kragujevačka HoReCa Asocijacija, a poneli su još i 9 srebrnih medalja i 11 bronzanih.

Takmičenje je održano u gradu Kluž Napoka, a oko 500 učesnika došlo je iz više od 30 zemalja. Tim iz Kragujevca, jedini iz Srbije, su činili predsednik asocijacije Vujadin Vujadinović, mentor Vladimir Arsenijević (TUŠ "Toza Dragović"), takmičari Vladisav Milošević, Miloš Totović i Nemanja Milovanović.

Zadatak Horeca asocijacije je bila priprema jela od piletine, govedine, svinjetine, mlevenog mesa i sosova za roštiljsko meso. Predsednik sudijskog žirija Robert Rainford iz Kanade, poznat u svetu po nadimku Kralj roštilja, nije se dvoumio kada je proglasio Kragujevčane apsolutnim pobednicima ovog takmičenja.

Predsednik HoReCa asocijacije Kragujevac Vujadin Vujadinović kome je pripala čast da bude deo tima internacionalnog sudijskog žirija,  kazao je da je ovo nezabeležen uspeh u istoriji srpskog kulinarstva u ovoj kategoriji. "Konkurencija je bila veoma jaka, poznajući kakve gastronomske sile su učestvovale na takmičenju. Naš tim je mlad, ali iza sebe ima ozbiljne rezultate na gastronomskim takmičenjima. Verujem da je preovladao moderan način roštilja koji smo spremili, spoj tradicionalnog ukusa srpskog roštilja i internacionalnih namirnica koje su se savršeno uklopile. Srpski roštilj je nama ukusan, ali sudijama koji dolaze iz, recimo Juzne Koreje, ukus može biti jako čudan jer su navikli na drugi tip roštilja i sosova. Jelo koje smo pripremali sadrži skoro sve namirnice karakteristične za internacionalno podneblje, ali smo rostiljsko meso pripremali po staroj srpskoj recepturi i uveren sam da je to tajna našeg uspeha" objasnio je Vujadinović.

Mentor tima, potpredsednik HoReCa asocijacije Kragujevac Vladimir Arsenijević, rekao je da su presrećni ostalim postignutim rezultatima. "Nijedna druga država učesnica na ovom takmičenju nije osvojila toliko medalja koliko mi. Uporni rad i odlasci na gastronomska takmičenja širom Evrope su urodili plodom", kaže Arsenijević.

Takmičari HoReCa asocijacije obećali su da ih ovaj uspeh neće "ušuškati", već će nastaviti sa još većim trudom da predstavljaju Kragujevac i Srbiju u najboljem svetlu na svim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Sledeća velika manifestacija od značaja po srpsku i medjunarodnu gastronomiju je najavljena na kragujevačkom sajmištu, gde će se najpriznatiji kuvari sveta boriti za titulu najboljeg internacionalnog kuvara 2016 godine.  Timovi iz više od 30 država su već najavili svoje učešće.

Galerija slika