Nova mehanizacija, GPS, Motorole - Stručne službe tvrde: "Za zimu smo spremniji nego prošle godine"

Subota, 03 Novembar 2018 11:00Autor: Jovana Mladenović

"Kragujevac spremno dočekuje predstojeću zimsku sezonu. Definisani su prioriteti za čišćenje ulica. JKP “Šumadija Kragujevac“ raspisala je javnu nabavku za obezbeđivanje dodatne mehanizacije, a u zakup su uzeta i dva specijalna vozila koja će biti angažovana po potrebi. Vozila su opremljena GPS-om kako bi se u svakom trenutku znalo gde se nalaze i najmodernijim Motorola digitalni sistem radio veze. Zalihe soli i rizle dopunjavaju se svakodnevno", rečeno je na sednici Štaba za vanredne situacije.

Na zalihama ima po 1500 tona soli i rizle. Nove količine pristižu svakodnevno u kontinuitetu. I ove godine, koristiće se kalcijum hlorid kao i prošle godine, koji se pokazao kao najefikasnije sredstvo za topljenje leda i sprečavanje ponovnog smrzavanja.

Sva vozila opremljenja su GPS uređajima, tako da u svakom trenutku može da se proveri gde se vozilo nalazi. Najmoderniji Motorola digitalni sistem radio veze, čiju je nabavku finansirao grad Kragujevac, omogućiće lakšu i efikasniju komunikaciju, naročito na seoskom području gde nema signala mobilne telefonije.

Pored tri predajnika, nabavljeno je i 70 ručnih radio stanica, od čega 35 za protivgradnu zaštitu, a ostatak za Službu hitne medicinske pomoći i najvažnije komunalne službe u gradu.

"Svi podaci slivaju se u Upravu za vanredne situacije, a mi pokušavamo da proširimo sistem i van teritorije Šumadijskog upravnog okruga", rekao je načelnik Uprave za vanredne situacije Zoran Kočović i dodao da se zima u Šumadiji dočekuje spremnije nego prošle godine. Svi Štabovi za vanredne situacije održali su sednice, a Okružni štab zasedaće 8. novembra nakon čega će kompletan izveštaj biti prosleđen Republičkom štabu.

Iako "Eneregetika" koja snabdeva grad toplotnom energijom nije bila na dnevnom redu sednice, članovi Štaba su informisani da na zalihama ima dovoljno energenata, kao i da nije bilo ni većih problema prilikom puštanja sistema u rad. Problemi koji su se pojavili u pojedinim stambenim zgradama početkom sezone, posledica su, kako je rečeno, nedovoljne obaveštenosti upravnika zgrada sa odredbama novog zakona, odnosno da je podstanica mesto primopredaje toplotne energije i da o njoj brinu stanari.

Na sednici je razmatran i usvojen i izveštaj o protivgradnoj zaštiti. Prema rečima Svetlane Bilić, šefa Radarskog centra Bešnjaja, ovo je za pet decenija rada te službe, bila atipična godina zbog ekstremnog broja dana sa dejstvom. Utrošene su čak 403 rakete. Uoči sezone kupljeno je 130 raketa, a u julu još 80, tako da sada na zalihama ima 99 protivgradnih raketa.

Gradonačelnik Kragujevca i komandant Štaba za vanredne situacije Radomir Nikolić, naložio je da se obiđe kompletan teren, da se dođe do svake kuće i popišu sva klizišta kako bi se ušlo u projekat sanacije. U cilju korekcije kišne kanalizacije Nikolić je zatražio da stručne službe sačine izveštaj o obilnim padavinama i mestima gde je došlo do zagušenja kišne kanalizacije kao i da se popišu svi vodotokovi i Štabu za vanredne situacije dostavi izveštaj u kakvom su stanju sa predlogom mera za njihovo uređenje.

Najnovije vesti iz ove kategorije