Novoosnovani Centar malog biznisa veza početnika i uspešnih kompanija

Sreda, 31 Avgust 2016 18:06Autor: Jovana Mladenović

Nakon odluke Regionalne privredne komore da uđe u jedinstven komorski sistem i nedavnog osnivanja Centra malog biznisa u Kragujevcu, uspešne firme trebalo bi da pomažu mlade kompanije koje tek počinju da rade, a Komora je posrednik u njihovom povezivanju. Novoosnovani Centar biće mesto na kome mladi preduzetnici mogu da dobiju pravne i finansijske informacije i podršku u poslovanju.

"Agencija za kućnu dostavu "Brzi Trčko", koju su osnovala dvojica devetnaestogodišnjaka, Marko Glišović i Stefan Stevanović iz Kragujevca,  najočigledniji je primer šta srpskim privrednicima i budućim preduzetnicima donosi jedinstveni komorski sistem", rekao je na današnjem sastanku Marko Čadež, predsednik PKS u Kragujevcu.

Prema njegovim rečima, jedna od najvažnijih uloga komore je upravo u tome da pomogne onima koji rade da savladaju svakodnevne probleme, da zajednički rade na otklanjanju prepreka i stvoranju što podsticajnijih uslova za poslovanje, da podrži dobre preduzetničke ideje i početnike u biznisu da rastu i da se razvijaju, i da ih umrežava međusobno, ali i sa partnerima i investitorima iz inostranstva. Čadež smatra da je najveći napredak od donošenja novog zakona o komorskom sistemu postignut u unapređenju svakodnevne komunikacije i dijaloga sa Vladom i državnim institucijama u rešavanju problema sa kojima se privrednici suočavaju, jer nijedan zakon koji se tiče privrede u Srbiji više ne može biti donet bez mišljenja privrednika.

Sledeći  krupan korak na kome se radi je da se sve usluge i javna ovlašćenja spuste u regionalne komore koje će postati prva vrata za privrednike. "Umesto da dolaze u Beograd po neki dokument poslove će završavati u regionalnoj komori ili iz svoje kancelarije elektronskim putem“, objasnio je Čadež i najavio da će za nedelju dana Privredna komora Srbije privrednicima i preduzetnicima omogućiti oko 20 elektronskih servisa u sklopu projekta digitalizacije svojih usluga i digitalizacije privrede Srbije.

Čadež je najavio radikalno smanjenje članarine, o čijem će konačnom iznosu odlučiti privrednici.

Predsednik RPK Kragujevac, Predrag Lučić, naglasio je da će RPK Kragujevac, zahvaljujući  pripajanju jedinstvenom komorskom sistemu, sada moći privrednicima Šumadije da ponudi mnogo veći broj usluga koje do sada nije bila u mogućnosti da ponudi, iz kadrovskih i drugih razloga.

Najnovije vesti iz ove kategorije