Obeleženo DVA VEKA Stare crkve (FOTO)

Utorak, 02 Oktobar 2018 15:30Autor: Branko VukašinovićFoto: kragujevac.rs

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom danas je obeležno dva veka postojanja Stare crkve u Kragujevcu, posvećene silasku Svetog Duha na apostole. Liturgiji je prethodilo osvećenje freskopisa, s obzirom na to da je crkva ove godine prvi put u svojoj istoriji oslikana. U okviru obeležavanja ovog jubileja u Staroj skupštini je otvorena izložba "Iz riznice Stare kragujevačke crkve", a nakon toga je priređen svečani program u Knjaževsko-srpskom teatru. 

Obeležavanju dva veka Stare crkve prisustvovali su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavlјević, predstavnici Šumadijskog upravnog okruga, lokalne samouprave, brojni gosti i vernici.

Danas je veliki dan i veliki jubilej, na ponos našeg naroda i naše države. Stara crkva je novi začetak i pupolјak srpske državnosti i duhovnosti. Današnji datum je prilika da se poklonimo i odamo dužnu pažnju i veliku počast istoriji Stare crkve i njenoj ulozi u stvaranju moderne srpske države”, izjavio je Vukosavlјević.

Ministar kulture i informisanja otvorio je izložbu umetničkih predmeta “Iz riznice Stare kragujevačke crkve“ u Staroj skupštini.

Izložba govori o velikim trenucima i velikanima jednog vremena, ali i o običnim lјudima koji su stvarali istoriju. Po prvi put iz riznice ove crkve pred oči javnosti izneta su dragocena i vredna dela, koja imaju materijalnu, umetničku ali i duhovnu vrednost. Upravo ta dela, ali i čitava naša istorija i tradicija nas obavezuju ali i daju razloga za optimizam”, rekao je Vukosavlјević.

Obeležavanje jubileja Stare crkve podržala je organizaciono i finansijski lokalna samouprava.

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije