Obuka za poverenike civilne zaštite: Važna karika u lancu sistema za spasavanje u vanrednim situacijama

Nedelja, 16 Jun 2019 12:00Autor: InfoKG

Poverenici civilne zaštite i njihovi zamenici u mesnim zjaednicama grada Kragujevca su Biznis inovacionom centru imali prvi u nizu treninga koje u okviru projekta “Znanjem do sigurnosti” finansira i realizuje, kroz program Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa, nemačka organizacija Caritas. Njihova uloga je veoma bitna u spasavanjima pri vanrednim situacijama. Cilj je da se stvori efikasan sistem koji će na odgovarajući način prevenirati rizike, ali i da kada dođe do opasnosti bude spreman za adekvatno reagovanje i zaštitu stanovništva, njihove imovine, materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine.

O njihovoj ulozi i zadacima, načinima zaštite od elementarnih i drugih nesreća, kao i zbrinjavanju ugroženih u vanrednim situacijama govorio je prof. dr Vladimir Jakovljević sa Fakulteta bezbednosti.

Poverenci civilne zaštite su značajna snaga sistema zaštite i spasavanja u Srbiji. Zbog toga je neophodna njihova permanentna edukacija za osnovne zadatke koje treba da realizuju u uslovima vanrednih situacija, kazao je prof. dr Jakovljević. Vanredne situacije su učestale i karakterišu ih posledice velikog obima, a u poslednje vreme manifestuju se i na našim prostorima. Zbog toga je neophodno istakao je prof. Jakovljević da od poverenika, jedinica civilne zaštite i drugih subjekata zaštite i spasavanja stvorimo jedan efikasan sistem, koji će na odgovarajući način prevenirati rizike ali i da kada dođe do opasnosti, dodao je, bude spreman za adekvatno reagovanje i zaštitu stanovništva, njihove imovine, materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine.

Kroz program obuke proći će 154 poverenika civilne zaštite i njihovih zamenika iz mesnih zajednica u Kragujevcu, a trenininzi su organizovani u više grupa.

Kragujevčani su na visokom nivou obučenosti u vanrednim situacijama, ali je potreban dalja i konstantna edukacija, smatra Dragoš Radovanović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije. Pre dve godine organizovana je obuka sa Nacionalnim trening centrom Ministarstva unutrašnjih poslova posle koje su poverenci dobili sertifikate. Radi podsećanja i upoznavanja o njihovim osnovnim zadacima neophodno je da se trening ponovi. Obuka se poklopa i sa vanrednom situacijom koja nas je zadesila pre desetak dana, tako da je ovo ujedno i prilika, kaže Radovanović da razmenimo iskustva sa terena.

Posle velikih majskih poplava u Srbiji nemačka organizacija Caritas od 2015. godine sprovodi program „Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa“. Do sada su sarađivali sa preko 40 lokalnih samouprava, a u Kragujevcu je danas prvi u nizu treninga koji će biti održani u Kragujevcu. NJihov cilj je kaže Jovana Lonačarević iz Caritas-a da se poverenici upoznaju sa svojim zadacima, obavezama ali i pravima koje imaju u sistemu zaštite i spasavanja, a pre svega upoznaju se sa svojom ulogom i shvate da su oni konekcija između stanovništva, državnih i institucija na lokalnom nivou.
 

Najnovije vesti iz ove kategorije