Održan štrajk upozorenja i u kragujevačkim JKP, Vlada ponudila novčanu pomoć

Četvrtak, 07 Decembar 2017 09:00Autor: Branko VukašinovićFoto: Ilustracija - Arhiva/kragujevac.rs

Zaposleni u javno-komunalnim preduzećima u Srbiji, a samim tim i u Kragujevcu, održalu su danas štrajk upozorenja, tokom kog su upoznati sa ponudom Vlade Srbije o povećanju zarada u ovom sektoru. Komunalci su tražili povećanje zarada od 10 odsto, ali Vlada im je ponudila novčanu pomoć za 2018., koja će iznositi oko 48.000 dinara. To je za InfoKG izjavio potpredsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti Srbije i predsednik gradskog Sindikata komunalaca, Branko Petrašinović. Ukoliko Vlada ne ispuni obećanja sindikalci najavljuju generalni štrajk. 

Predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti, nakon prošlonedeljenog sastanka sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, sastali su se početkom ove sedmice ponovo sa njim kako bi čuli ponudu Vlade Republike Srbije. Prema rečima potpredsednika Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti Srbije i predsednika gradskog Sindikata komunalaca, Branka Petrašinovića, napravljen je pomak u pregovorima. 

Na sastanku je predočeno da zahtev za povećanje zarada za 10 odsto nije moguće ispuniti u ovom trenutku, a Vlada je ponudila da 2018. kroz ankes posebnog kolektivnog ugovora dobijemo pomoć u visini republičkog proseka na dan isplate, što bi bilo negde oko 48.000 dinara. Kada je reč o našem drugom zahtevu o izuzimanju iz primene Zakona o umanjenju zarada u javnom sektoru, Vlada to ne može da ispuni. Zbog toga je predloženo da se u grupaciji javnih i javno-komunalnih preduzeća pokrene inicijativa za promenu statusa javno-komuanlnih preduzeća u komunalna preduzeća, kako bi imali posebne uredbe i odredbe koje će važiti samo za njih”, izjavio je Petrašinović.  

Predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti nastaviće pregovore sa Vladom Republike Srbije, a ukoliko se ne ispune data obećanja najavljuju da će stupiti u generalni štrajk.

Najnovije vesti iz ove kategorije