Optužnice protiv šest lica zbog eksplozije u Medni: Propusti, nesprovođenje mera bezbednosti

Četvrtak, 11 Oktobar 2018 11:00Autor: InfoKGIzvor: N1, Beta

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu je podnelo Višem sudu optužni predlog protiv dvojice profesionalnih vojnih lica na rukovodećim mestima i četvorice službenika zbog požara i eksplozije u Tehničko remontnom zavodu u kojoj su poginule četiri osobe 28. februara 2017. godine.

Prema današnjem saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu optužnica je podneta 4. oktobra ove godine, protiv D.K (55) iz Kragujevca i D.Ž.(48) iz Čačka koji se terete da su kao profesionalna vojna lica na rukovodećim mestima u TRZ nisu preduzeli mere za obezbeđenje vojne jedinice.

Službena lica I.N.(37), S.P.(45), Z.A.(40) i S.K.(49), svi iz Kragujevca okrivljeni su za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Optuženima se stavlja na teret da je svako u okviru svoje nadležnosti učinio propust jer nisu dali uputstva i sproveli mera iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u objektima, na radnim mestima i radnoj okolini za čuvanje života i zdravlja ljudi i obezbeđenje objekata.

Posle iniciranja požara u radionici 28 koji se zbog znatno veće količine ubojnih sredstava od dozvoljene, proširio na radionice 27 i 29, došlo je i do eksplozije uskladištenih formacijskih ubojnih sredstava.

Udarni talas je tom iz objekta 28 išao ka objektu 52 u vis, zbog čega su objekti urušeni, a od dejstva udarnog talasa, parčadi i delova konstrukcije poginuli su potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i civili zaposleni u TRZ Željko Nikolić i Dejan Kovačević.

Osam radnika TRZ je zadobilo teške telesne povrede kao i četiri pripadnika Vatrogasno spasilačke brigade iz Kragujevca.

U TRZ je pričinjena materijalna šteta od 123.447.000 dinara, a uništena je oprema Vatrogasno-spasilačke brigade vredna 1.560.000 dinara.

Izvor: N1, Beta

Najnovije vesti iz ove kategorije