Otvoreni podaci: Koliko energije troši koja zgrada u Kragujevcu

Sreda, 06 Jun 2018 15:00Autor: InfoKG

U okviru projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, u Beogradu je održana svečanost “Izazov otvorenih podataka“, a Kragujevac je jedan je od osam gradova i opština koji su dobili nagradu za svoj projekat. Cilj tog projekta je otvaranje podataka i pristup građanima informacijama koje se odnose na potrošnju energije i emisije gasova sa efektom staklene bašte na teritoriji Kragujevca

Svečanost su organizovali Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Тom prilikom najboljima su dodeljene nagrade za kreativnost. Naš grad je jedan je od osam dobitnika nagrade i to za projekat “Kragujevac, otvorenim podacima u borbi protiv klimatskih promena“.

"Projektna ideja “Kragujevac, otvorenim podacima u borbi protiv klimatskih promena“ ima za cilj otvaranje podataka i pristup građanima informacijama koje se odnose na potrošnju energije i emisije gasova sa efektom staklene bašte na teritoriji Kragujevca", kaže Ana Radojević, energetski menadžer grada Kragujevca. Grad ima ISEM bazu (Informacioni sistem za energetski menadžment) koja se koristi za prikupljanje podataka u javnim zgradama. Realizacijom projekta će ovaj sistem postati vidljiv svim građanima, a postojaće i mogućnost nadogradnja ISEM baze u delu koji se odnosi na potrošnju energije u stambenim zgradama, kao i na podatke o zagađenju životne sredine. Pregledom baze, građani će imati uvid u podatke o količini potrošene vode, električne i toplotne energije za stambene i javne zgrade. Plan je da korisnici objekata mogu lako i brzo da vide koliko energije troši bilo koja javna ili stambena zgrada, da uporede indikatore potrošnje energije, a donosioci odluka na osnovu toga odrede prioritete koje će zgrade biti energetski sanirane. Na ovaj način će se, prema rečima Ane Radojević stvoriti mogućnost da se otvore nova “zelena“ radna mesta putem energetske sanacije javnih i stambenih zgrada.

Inače, “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ je petogodišnji projekat čiji je cilj da se, kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i lokalne zajednice u Srbiji učine otpornijima na promene klime. Projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na Projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske i nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.

Pobednička inovativna rešenja javnog poziva “Izazov otvorenih podataka“ naći će svoju primenu u osam gradova i opština, ali i širom Srbije zbog velike mogućnosti njihove primene u različitim oblastima, a pre svega u oblasti proizvodnje i potrošnje električne energije i povećanja energetske efikasnosti.

Najnovije vesti iz ove kategorije