Počela izgradnja JEFTINIH STANOVA, ministar Vulin položio kamen temeljac (FOTO)

Ponedeljak, 22 April 2019 12:45Autor: Branko Vukašinović

Izgradnja jefitnih stanova za pripadnike snaga bezbednosti počela je danas na Deninom brdu, a ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je kamen temeljac. U Kragujevcu će u prvoj fazi biti izgrađeno 216 stanova, odnosno dve zgrade sa po 108 stanova, a prodajna cena kvadrata će biti 430 evra bez PDV-a. Vrednost radova na izgradnji ovih stanova je 844 miliona dinara, a rok za završetak je 480 dana, što znači da bi prvi stanari trebalo da se usele u septembru sledeće godine. 

U Kragujevcu će u okviru projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti biti izgrađeno ukupno 1.029 stanova, tačnije 10 zgrada. U prvoj fazi projekta, koja je startovala danas, biće izgrađeno 216 stanova, odnosno dve zgrade sa po 108 stanova. Tim povodom kamen temeljac je položio ministar odbrane, Aleksandar Vulin sa državnim sekretarom u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Milosavom Miličkovićem i gradonačelnikom Kragujevca, Radomirom Nikolićem.  

Ovo je put koji pokazuje da smo organizovana država koja ceni svoje pripadnike bezbednosti i koja vodi računa, ne samo o njima i njihovim radnim i životnim uslovima, već i o njihovim porodicama. Ovo nisu nikakvi socijalni stanovi, ovo su stanovi građeni po najvišim standardima struke i profesije, samo je država tu i lokalna samouprava da se obezbedi da cene budu prihvatljive i da budu daleko niže od tržišnih. Veoma sam ponosan na sve pripadnike službi bezbednosti, na njihov entuzijazam i rad, a ovo je prilika da pokažemo da ponovo kao država stvaramo sistem, ponovo brinemo o ljudima od momenta kada postanu naši pripadnici, kako se školuju, rade, kako se leče i onda i kako žive oni i njihove porodice. Veoma sam zahvalan vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću što je pokrenuo ovu inicijativu i što je insistirao da bude sprovedena, što je na taj način pokazao da se vraćaju ona vremena, kada je država brinula o ljudima koji birnu o njoj”, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.   

Stanovi za pripadnike snaga bezbednosti grade se na Deninom brdu, na parceli, površine 10 hektara, koju je državi bez naknade ustupila lokalna samouprava. Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić najavio je da će u infrastrukturne radove biti uloženo više od 500 miliona dinara. Dodaje da će od toga grad, po fazama, izdvojiti 10 do 20 odsto, a ostalo će se obezbediti uz pomoć države.

Ovde će biti više od 12 kilometara nove infrastrukture, putne, kanalizacione, vodovodne mreže. Krećemo, bezmalo istog dana, sa izgradnjom kanalizacione i vodovodne mreže, a puteve ćemo na kraju da radimo, da ih teški kamioni ne bi uništili za vreme gradnje. Dobijamo potpuno novo naselje, komunalno opremljeno, i ono što je najlepše od svega je što će čitav ovaj kraj sada da se komunalno razvija. Konačno će svi ovi ljudi koji žive oko parcele na kojoj gradimo ove stanove dobiti pristoju infrastrukturu. Očekuje nas dosta posla oko toga da organizujemo društveni i javni život na ovom mestu, nakon izgradnje. Očekuje nas izgradnja ambulanti, apoteka, škola, vrtića, komercijalnih sadržaja”, rekao je Nikolić. 

Prema rečima direktora Građevinske direkcije Srbije, Nebojše Šurlana, stanovi su strukture od garsonjera do troiposobnih stanova, a najviše je jednoiposobnih i dvosobnih stanova. Dodaje da je prosečna kvadratura po stanu oko 55 kvadrata.   

Investitor izgradnje ovih stanova je Republika Srbija, posredstvom kompanije “SPV Lepenica”, a izvođači radova su SZTR „Ljuba invest“ iz Paraćina, “Teming elektrotehnolodži“ iz Niša i Građevinsko preduzeće „Morava IN“ iz Kruševca. Kragujevačko preduzeće “Vodovod i kanalizacija” biće zaduženo za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, dok će za putnu infrastrukturu izvođač biti izabran na tenderu.  

Izgradnja 216 stanova, odnosno dve zgrade sa po 108 stanova, na Deninom brdu trebalo bi da bude okončana u septembru 2020., pošto je rok za završetak radova 480 dana. U narednoj fazi projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Kragujevcu će biti izgrađeno još 813 stanova, tačnije još osam zgrada.

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije