Pokret za naš grad traži ostavku Manojlovića: Poslao sina u Pitešti umesto đaka generacije

Utorak, 07 Avgust 2018 15:10Autor: Branko VukašinovićFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Odbornička grupa Pokret za naš grad traži od člana Gradskog veća za obrazovanje Nedeljka Manojlovića da podnese ostavku na tu funkciju, s obzirom na to da je, kako kažu, umesto đaka generacije iz Osnovne škole “Svetozar Marković”, na nagradno putovanje u pobratimski grad Pitešti otišao njegov sin. Ovim povodom smo kontaktirali Manojlovića, ali su nam u Gradskoj upravi rekli da je on na godišnjem odmoru. 

Odborničkoj grupi Pokret za naš grad sporna je izjava člana Gradskog veća za obrazovanje Nedeljka Manojlovića koji je rekao da „tradicionalna razmena kojom grad nagrađuje đake generacija na neki način je i poruka ostalim učenicima da je njihov trud i rad itekako vidljiv i da će biti nagrađen, pa je na neki način i podstrek za buduće generacije“. 

U Pokretu za naš grad kažu da ta izjava izaziva zabunu u pogledu kriterijuma za odlazak najboljih učenika, jer nisu svi đaci generacije otputovali u Pitešti i tvrde da je izostao najbolji učenik Osnovne škole “Svetozar Marković”. Postavljaju pitanja: da li je ove godine učinjen presedan da se ne nagrade svi đaci generacije i da li je reč o kriterijumima koje je Manojlović odredio da je najbitnija ocena na polugodištu, a ne zvanje “đak generacije”? 

Ako su u Pitešti putovali đaci generacije onda je učinjena ne samo velika nepravda prema jednom detetu, već je naneta i šteta gradu Kragujevcu, pa se sa pravom pitamo šta po Vama predstavlja podstrek za buduće generacije. Ako je Vaša namera bila da se utvrđenim kriterijumima u Pitešti ne šalju đaci generacije, već recimo neko druge dete, kao npr. Vaš sin onda se može zaključiti da dugogodišnja praksa nagrađivanja đaka generacije na ovaj način gubi smisao. Ovim ponašanjem, niste zaslužili prelaznu ocenu kao član Veća za obrazovanje. Kada se radi o deci, svi moramo biti dostojanstevni, bez obzira o čijem detetu se radi, Vašem, mom ili nekom trećem. U društvu postoji mnogo nepravdi, teških izazova sa kojima ta deca tek treba da se sretnu i ne zaslužuju nepravdu pre svega od vas, prosvetnih radnika, koji umesto da ih učite pravim vrednostima, svojim delima pokazujete da ipak nisu sva deca jednaka”, navodi se u zahtevu za ostavku koji je šef odborničke grupe Pokreta za naš grad, Miloš Anđelković uputio članu Gradskog veća za obrazovanje, Nedeljku Manojloviću.  

Iz Pokreta za naš grad pozvali su člana Gradskog veća za obrazovanje, Nedeljka Manojlovića da podnese ostavku na tu funkciju. Dodaju da ukoliko to ne učini, da će istu zatražiti kroz skupštinsku proceduru.   

U želji da čujemo komentar člana Gradskog veća za obrazovanje, Nedeljka Manojlovića, na ove navode Pokreta za naš grad, pokušali smo da stupimo u kontakt sa njim, ali su nam u Gradskoj upravi rekli da je on na godišnjem odmoru.

Najnovije vesti iz ove kategorije