Posledice požara stigle na naplatu: 300 evra po stanu za rekonstrukciju krova

Četvrtak, 16 Maj 2019 14:30Autor: InfoKGIzvor: RTKFoto: Arhiva

Stanari zgrade u ulici Vojislava Kalanovića broj 6, u kojoj se krajem februara dogodio požar, nalaze se pred novim problemom, jer imaju rok do avgusta da zamene celu krovnu konstrukciju, što košta oko 40.000 evra, a to znači da svako domaćinstvo mora da izdvoji 300 evra, piše RTK. Međutim, problem je i novac, ali i nesloga među stanarima. Ukoliko krov ne bude rekonstruisan do avgusta, postoji mogućnost da se zgrada proglasi nebezbednom za stanovanje.

U požaru koji se krajem februara dogodio u zgradi u ulici Vojislava Kalanovića broj 6, izgorela su dva stana i treći delimično, a najveće posledice pretrpela je krovna konstrukcija. Posle požara najteže je stanarima na poslednjem spratu gde 12 stanova nema struju mesecima. Međutim, tu nije kraj nevolјa, jer su poslednje kiše prouzrokovale još veća oštećenja, odnosno poplavlјeni su linearno stanovi.

Stanarima ove zgrade je dat rok do avgusta da zamene celu krovnu konkstrukciju što će ih koštati oko 40.000 evra, odnosno 300 evra po svakom domaćinstu. Ukoliko do avgusta krov ne bude rekonstruisan, postoji mogućnost da se zgrada proglasi nebezbednom za stanovanje. 

Nesloga među stanarima i argument da nemaju novca, nažalost, ne može ih poštedeti u ovom slučaju, jer prema zakonu, izuzev njih, niko nije u obavezi da izdvoji novac za sanaciju krova. Posle požara grad je isplatio 200.000 dinara stanarima na ime odštete i za ostale nadoknade štete, po zakonu, nije ni nadležan.

Upravnica zgrade, Zorica Todosijević rekla je za RTK da je u međuvremenu pokušala da reši problem i uspostavi koliko toliko normalan život stanarima poslednja dva sprata.

U izgorelim stanovima sada niko ne živi, međutim strukturu stanara u ostalom delu zgrade čine većinom penzioneri, koji kažu da nemaju novca za skupo postavlјanje krova.

Rešenje problema ovih lјudi se ne nazire, izuzev molbe koju mogu da upute izvođaču radova da ukoliko može, razloži dug na rate. 

Izvor: RTK

Najnovije vesti iz ove kategorije