InfoFoto: kragujevac.rs

Povećanje broja zaposlenih prioritet Lokalnog akcionog plana zapošlјavanja za 2018.

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Subota, 10 02 2018

Povećanje broja zaposlenih osnovni je cilj Lokalnog akcionog plana zapošlјavanja grada Kragujevca za 2018. godinu, a prioritetna grupa su teže zapošljiva lica. Ovaj plan je usvojilo Gradsko veće, pošto su za njega, prethodno, članovi Gradskog saveta za zapošljavanje dali pozitivno mišlјenje. 

Ovo je najznačajniji dokumet koji može da donese lokalna vlast u oblasti zapošlјavanja, a on podrazumeva sve aktivnosti koje se preduzimaju u cilјu povećanja broja zaposlenih u Kragujevcu. O uspešnost prošlogodišnjeg plana govori i podatak da je po zadnjem popisu, posle dužeg niza godina, broj nezaposlenih lica na području grada ispod 20.000. Gradska uprava će se maksimalno potruditi da Lokalni akcioni plan zapošlјavanja za ovu godinu ispuni u potpunosti. Jedna od mera koje ćemo, pored ostalih, preduzeti je konkurisanje kod Nacionalne službe za zapošlјavanje za podsticaj zapošlјavanja teže zapošlјivih lica, što je jedna od socijalnih kategorija i veoma važna za svaku lokalnu zajednicu”, rekao je predsednik Gradskog saveta za zapošlјavanje i član Gradskog veća za privredu, Radomir Erić. 

Na sednici Gradskog saveta za zapošljavanje rečeno je da su sva lica, čijim poslodavcima je grad Kragujevac dodelio subvencije za zapošlјavanje teže zapošlјivih lica u 2016. godini, i dalјe u radnom odnosu kod istih poslodavaca, iako je obavezni rok istekao. 

Teže zapošlјivim licima smatraju se oni koji zbog zdravstvenog stanja, nedovolјnog ili neodgovarajućeg obrazovanja, sociodemografskih karakteristika, regionalne ili profesionalne neusklađenosti ponude i tražnje na tržištu rada, ili zbog drugih objektivnih okolnosti teže nalaze posao.