Preduzeću "Šumadija" preti LIKVIDACIJA

Subota, 23 Jun 2018 11:00Autor: InfoKGIzvor: Danas

Ukoliko Vlada Srbije i nadležna ministarstva ne preduzmu hitne mere, državnom preduzeću „Šumadija“ iz Kragujevca, u kojem većinu zaposlenih čine osobe sa invaliditetom, sve ozbiljnije preti likvidacija.

Tim pre što je „Šumadija“ od 30. maja, kada je istekla dvogodišnja primena unapred pripremljenog programa reorganizacije (UPPR) firme, ponovo nezaštićena od potraživanja poverilaca, među kojima su i bivši radnici kojima se duguje više desetina miliona dinara za neisplaćene zarade, piše DANAS.

Kragujevačko preduzeće „Šumadija“ (ranije „Šumadija DES“), javnosti je postalo poznato u leto 2012, kad je grupa invalidnih radnika tronedeljnim štrajkom glađu zahtevala isplatu zaostalih zarada iz 2010, 2011. i prve polovine te godine. Slike iznemoglih i gladnih te i inače bolesnih radnika „Šumadije“, dobrano su tokom tog protesta potresle javnost i nagnale nadležne da potraže rešenja za tu firmu i 100-tinak tada zaposlenih u njoj. „Šumadija“ je nedugo potom dobila novo i agilnije poslovodstvo koje je, uz pomoć države, uspelo da stabilizuje poslovanje, a broj zaposlenih, realizacijom socijalnog programa, svede na oko 50. Stabilizaciji poslovanja doprineo je i UPPR koji je primenjivan od proleća 2016. do kraja maja ove godine.

Predsednik Skupštine „Šumadije“ Velibor Stevanović za naš list kaže da je to preduzeće u 2013. imalo dugove od čak 230 miliona dinara, i da je od tada do danas oko 80 odsto tih dugova izmireno. Preostali dugovi su potraživanja bivših radnika koji su, nakon dobrovoljnog odlaska iz firme uz neku od opcija iz socijalnog programa, tužili preduzeće zbog neisplaćenih zarada. „Šumadija“, prema Stevanovićevim rečima, iz tekućeg poslovanja nije mogla, niti može da obezbedi 50 miliona dinara, koliko je potrebno da se radnicima koji su tužili firmu isplate zaostale zarade.

– Obratili smo se za pomoć Vladi, ministarstvima za rad i socijalnu politiku i privredu, kao i gradu, i svi imaju razumevanja za situaciju u kojoj smo, ali nas upozoravaju i na ograničenja koja im otežavaju odnos prema „Šumadiji“, ili ih onemogućavaju da nam konkretno pomognu. Grad Kragujevac, na primer, ne može finansijski da podrži državno preduzeće, dok Vlada, s druge strane, može da finansira samo firme u likvidaciji. Zaposlenima u „Šumadiji“ nije, međutim, u interesu da preduzeće ode u likvidaciju. U takvoj situaciji, od nadležnih u Vladi očekujemo da „Šumadiji“ povećaju iznose kojima se, prema zakonu, subvencionišu preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Ta vrsta pomoći nam je, međutim, potrebna hitno, kako bismo izbegli blokadu računa i opasnost od likvidacije preduzeća – ističe Stevanović.

Izvor: DANAS

Najnovije vesti iz ove kategorije