Priprema zimnice u punom jeku: Na Kvantašu cene veće – kupaca više (FOTO)

Petak, 21 Septembar 2018 10:50Autor: Branko Vukašinović

Sezona pripreme zimnice je u punom jeku, a na kragujevačkoj kvantaškoj pijaci cene povrća i voća su veće u odnosu na prethodne godine, ali ima i više kupaca, tvrdi upravnik Kvantaško-stočne pijace, Dragan Stević. Dodaje da su cene povećane zbog nepovoljnihjih vremenskih uslova tokom ove godine. Naglašava i da je najbolja ponuda voća i povrća vikendom.  

Kragujevčani najčešće kupuju papriku, kupus, paradajz, kao i krastavčiće. Za kilogram crvene paprike treba izdvojiti od 60 do 90 dinara, somborka je od 75 do 90, a babura od 55 do 70 dinara. Za kupus po kilogramu treba izdvojiti do 20, za paradajz između 45 i 90, a za plavi paradajz do 30 dinara. Cene krastavčića kreću se od 50 do 60, a šargarepe između 45 i 70 dinara. Krompir je do 35 dinara, crni luk od 20 do 40, paprika šilja od 35 do 60, paprika amanda do 65, paprika paradajz od 75 do 85, praziluk od 65 do 70, a za karfiol treba izdvojiti od 40 do 50 dinara. 

Kada je reč o voću, kilogram šljiva je od 30 do 40, krušaka od 35 do 60, jabuka od 25 do 40, a grožđa do 65 dinara. 

Na Kvantaškoj pijaci kažu da su najveće gužve vikendom, kada je i najbolja ponuda i da će tako biti do Krstovdana, kada prodaja počinje da jenjava. 

Povrće i voće na kvantašu prodaju uglavnom proljoprivrednici iz Kruševca, Jagodine, Varvarina i Trstenik i voćari iz okoline Topole. 

Na Stočnoj pijaci cena prasadi po kilogramu je između 180 i 210, a svinja od 130 do 160 dinara. Za ovce po kilogramu treba izdvojiti 130 do 150, a za jagnjad između 230 i 250 dinara.

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije