Privođenje zbog nošenja VEŠALA na protestu "1 od 5 miliona", javnost podeljena oko njihove simbolike

Nedelja, 10 Februar 2019 11:00Autor: Jovana MladenovićFoto: Iz glave/Miroslav Miletić

Zbog nošenja makete vešala na protestu „Jedan od pet miliona“ održanom sinoć, priveden je Kragujevčanin Slobodan Stefanović Boba. Iako je trebalo da ova vešala, sa natpisom "smrt fašizmu" i "ja penzioner", simbolično predstave težak položaj penzionera, javnost je podeljena u stavu da li je ikakvim vešalima mesto na mirnim protestima jer se sama simbolika vešala ne može zanemariti. 

Građanski protest „Jedan od pet miliona“ održan je sinoć u Kragujevcu šesti put, a slika koja je obeležila skup je maketa vešala koja su predstavljala težak položaj penzionera i na kojima je pisalo "smrt fašizmu" i "ja penzioner". Nosio ih je Kragujevčanin Slobodan Stefanović Boba, sugrađanima poznat kao aktivista iz protesta protiv režima Slobodana Miloševića. On je, nakon što su se okupljeni razišli sa Đačkog trga, priveden od strane ovdašnje policije.

Vešala na protestu „Jedan od pet miliona“ pojavila su se već dva puta i u Beogradu. 

Kako piše portal Glas Šumadije, Slobodan Stefanović Boba je nakon privođenja završio na lekarskom pregledu jer boluje od hipertenzije. Iz pritvora je pušten jutros. 

Inače, građani su se, kao i prethodnih nedelja, okupili na platou ispred Robne kuće Beograd, da bi šetali do Đačkog trga. Tu su se masi sinoć obratili kragujevačka novinarka Bojana Vlajović Savić i akademik Dušan Teodorović. Milan Šerifović, jedan od pokretača i član Organizacionog odbora protesta, podneo je ostavku i obrazložio je time da je vreme da dođu mlađi i obrazovaniji, te je kao novu članicu predstavio Aleksandru Kostić.

Iako je dosta onih koji cene i podržavaju sugrađanina Slobodana Stefanovića Bobu kao "starog aktivistu", u javnosti ne izostaju ni osude zbog pojave vešala na protestu. Šta god na njima pisalo, koga god ona predstavljala, vešala su ipak vešala, i njihova simbolika se, u skladu sa tim, ne može zanemariti. 


 

Najnovije vesti iz ove kategorije