Sav novac planiran za asfaltiranje i krpljenje ulica po celom gradu ide na sanaciju najteže oštećenih u nevremenu

Sreda, 26 Jun 2019 10:00Autor: Jovana Mladenović

Voda nagomilana usled nevremena u nedelju povukla se i građani očekuju da se problemi reše u najkraćem roku. Štab za vanredne situacije naredio je preduzimanje hitnih mera Gradskom veću, javnim i javnim komunalnim preduzećima i osposobljenim pravnim licima. Među prioritetima je asfaltiranje ulica koje su određene kao najkritičnije tačke, a sav planirani novac za infrastrukturno uređenje kolovoza po celom gradu u 2019. godini preusmeriće se na ta mesta.

Gradski štab za vanredne situacije usvojio je predlog naredbe Gradskom veću, javnim i javnim komunalnim preduzećima i osposobljenim pravnim licima za preduzimanje hitnih mera na sanaciji posledica poplava.

"Voda se povukla, a sada je problem šteta i građani očekuju da se problemi reše u najhitnijem roku. Sve mašine su na tarenu, ljudi rade danonoćno iz naselja u naselje, iz ulice u ulicu, po prioritetima koje smo odredili, a ukoliko još nismo došli do određene ulice građani bi trebalo da znaju da to znači da je u nekoj drugoj ulici situacija gora", rekao je gradonačenik Kragujevca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Radomir Nikolić.  

Kako bi se ova situacija što pre rešila, Štab je juče dao naređenje svim javnim preduzećima, nadležnim službama i Gradskom veću da preduzmu sve mere. Gradsko veće je formiralo komisiju koje će u najhitnijem mogućem roku da selektuje, analizira, pronađe adekvatna rešenja i podnese izveštaje o tome kakvo je stanje i da se iz toga odmah dobiju predračuni za ono što bi trebalo da se radi. "Tenderi su završeni, imamo izvođača radova i kako se šta bude pripremalo za saniranje tako ćemo i da radimo", rekao je Nikolić i dodao: "Namera je da ono što smo planirali da radimo od ulica u gradu u ovoj godini, a planirano je dosta toga, da prvo radimo ulice koje su najteže pogođene elementarnom nepogodom. Pokazalo se da po dva, tri i više puta godišnje radimo iste ulice i to su nam najslabije tačke. Narod to više ne može da izdrži i potpuno je u pravu. Zato ćemo da asfaltiramo ulice i time smanjimo mogućnost eventualnih šteta ubuduće, a neophodno je da vodi nađemo put. Pošto u celom gradu nemamo kišnu kanalizaciju, a sada nemamo novca ra radimo kompletnu infrastrukturu, polako ćemo gde se pojavljuju problemi da nađemo alternativna rešenja i čekamo bolje vreme i to odradimo profesionalno".

Pred nastupajuću letnju sezonu Gradski štab za vanredne situacije je razmatrao stanje vodosbdevanja na teritoriji grada Kragujevca i, kako je rekao Zoran Milovanović iz Sektora za razvoj JKP „Vodovod i kanalizacija“, voda u Kragujevcu je hemijski i bakteriološki ispravna, a i bez kapi kiše ima je dovoljno za naredne dve godine.  Moravski sistem funkcioniše normalno, akumulacija Gruža je popunjena sa više od 80 odsto, a Grošnica sa 100 odsto. Komentarišući obilne padavine u proteklom periodu Milovanović je istakao problem izlivanja fekalne i atmosferske kanalizacije duž ulica, dvorišta i kanala koji idu pored kuća. Najveća problematika je zbog toga što su potrošači velike količine atmosferskih voda odnosno oluke uveli u fekalnu kanalizaciju pa usled velikih padavina dolazi do prezasićenja kapaciteta i izlivanja fekalne kanalizacije na javnu provršinu. Dok se problem ne reši sistematski Milovanović iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ je uputio apel potrošačima da koliko god je to moguće odvoje kišnu od fekalne kanalizacije kako ne bi dolazilo do problema s plavljenjem objekata, ulica i dvorišta.

U okviru tačke koja se odnosila na usvajanje izveštaja o stanju izvršenih priprema za odbranu od grada na teritoriji Kragujevca u 2019 godini, Marina Prešić Tutuš iz Radarskog centra Bešnjaja iznela je podatak da je u nedelju 23. juna sa 69 stanica ukupno ispaljeno 271 protivgradnih raketa, a samo na Kragujevac 85. Imajući u vidu uticaj jakog ciklona, razmere oblaka i da je ceo frontalni sistem prešao preko Šumadijskog i Pomoravskog okruga šteta od grada bila je na veoma uskim potezima i usevi su prilično sačuvani. U Kragujevcu trenutno 31 stanica ukupno ima 154 rakete, a Radarski centar Bešnjaja u julu od države očekuje novu količinu protivgradnih raketa.

Usvojen je i izveštaj i Operativni plan o pripremi za letnju sezonu 2019. godine i preduzimanju preventivnih mera u cilju zaštite od šumskih požara na otvorenom.

Najnovije vesti iz ove kategorije