Sednica SG o budžetu za 2017. sazvana danas za sutra, opozicija negoduje

Ponedeljak, 19 Decembar 2016 17:24Autor: Branko VukašinovićFoto: kragujevac.rs

Sednica Skupštine grada sazvana je danas po hitnom postupku, na zatev Gradskog veća i biće održana sutra, a najvažnija tačka na njoj je budžet za 2017. godinu. S obzirom na to da se radi o najbitnijoj odluci za Kragujevac i obimnom materijalnu, koji je šefovima odborničkih grupa dostavljen danas oko 15 časova, postavlja se pitanje da li će opozicioni odbornici učestvovati na sednici lokalnog parlamenta.

Šef odborničke grupe Zajedno za Šumadiju, Bojan Stojadinović je juče na svom Facebook profilu napisao da je drskost i bezobrazuk to što će danas sednica biti zakazana i odbornicima podeljen materijal. Postavio je i pitanje kako da pročita 400 strana materijala sa sve tabelama i spremi kvalitetnu diskusiju i napiše amandmane za manje od 24 časa za najvažniju tačku u godini. Najavio je da će predložiti Odborničkoj grupi ZZŠ da ne učestvuje na sednici zbog svega navedenog.

Šef Odborničke grupe Srpskog pokreta obnove, Milan Urošević smatra da je zakazivanje sednice na ovaj način nepoštovanje građana i odbornika, kao njihovih legitimno izabranih predstavnika.

Kada je usvajan republički budžet poslanici su imali 72 sata da se upoznaju sa materijalom i stručne službe na raspolaganju, pa je opozicija ipak negodovala, iako se radilo o dobrom dokumentu na koji nije bilo suštinskih zamerki. Ovde nam je ostavljeno svega par sati da se upoznamo sa materijalom koji je možda i dobar, ali ući u suštinu budžeta i valjano ga komentarisati na sednici i dati sud o kvalitetu istog ili eventualno predložiti kvalitetne amandmane zaista je nemoguće za ovakvo kratko vreme, pa ćemo naknadno odlučiti da li će SPO učestvovati u radu sutrašnje sednice”, izjavio je Urošević.

Sa druge strane, šef Odborničke grupe Demokratske stranke, Jovana Jovanović tvrdi da će se sutra pojaviti sa ostalim odbornicima na sednici i izneti svoje mišljenje o tačkama dnevnog reda, a potom odlučiti i kako će glasati.

Odbornici će na sutrašnjoj sednici Skupštine grada razmatrati i predloge odluka o kadrovskom planu zaposlenih u organima lokalne samouprave, stručnim službama i posebnim organizacijama za 2017. godinu i naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Kragujevca.

Kada je reč o predlogu Odluke o budžetu za narednu godinu utvrđuju se ukupni prihodi i primanja u iznosu od 7,8 milijardi dinara iz sledećih izvora: sredstva iz budžeta u iznosu od 6.850.000.000 dinara; sredstva iz ostalih izvora u iznosu od 840.191.000 dinara i sredstva iz sopstvenih izvora u iznosu od 109.809.000 dinara.

Rashodi i izdaci budžeta grada Kragujevca za 2017. godinu utvrđeni su u ukupnom iznosu od 7,8 milijardi dinara. Tekući rashodi učestvuju sa 84,20 posto i iznose 6.567.938.000 dinara, izdaci za nefinansijsku imovinu iznose 1.225.062.000 dinara ili 15,71 procenat, dok izdaci za otplatu glavnice učestvuju sa 0,09 posto.

U predlogu Kadrovskog plana zaposlenih u organima Grada, stručnim službama i posebnim organizacijama grada Kragujevca naznačeno je da je za izvršavanje poslova u nadležnosti lokalne samouprave u 2017. godini planiran broj funkcionera, službenika na položaju, službenika na izvršilačkim radnim mestima i nameštenika 678. Kadrovski plan je usaglašen sa Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2017.godinu.

Pred odbornicima će se naći i nacrt Odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine, kojom se utvrđuju načini i kriterijumi za utvrđivanje naknade. Visina naknade utvrđuje se prema površini nepokretnosti na mesečnom nivou, u sledećem iznosu : 0,60 dinara po kvadratnom metru za korišćenje stambenih zgrada i stanova, namenjenih za stanovanje i 1,80 dinara po kvadratu za korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija za obavlјanje poslovne delatnosti.

Najnovije vesti iz ove kategorije