SG: Novo objedinjeno preduzeće, prihvaćen udeo i osnivačka prava u Zastavinoj ambulanti

Petak, 27 April 2018 14:30Autor: Branko VukašinovićFoto: kragujevac.rs

Javno komunalno preduzeće “Čistoća” ubuduće će poslovati pod imenom “Šumadija Kragujevac”, a pod njegovim okriljem će funkcionisati “Zelenilo”, “Parking servis”, “Gradska groblja” i “Tržnice”. To je odlučeno na sednici Skupštine grada na kojoj su prihvaćeni udeo i osnivačka prava u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika.

Na današnjoj sednici lokalnog parlamenta usvojena je izmena odluke o osnivanju Javno komunalnog preduzeća “Čistoća”. Na taj način ovo gradsko preduzeće je promenilo naziv u “Šumadija Kragujevac”. Novom preduzeću ovom odlukom pripojeni su “Zelenilo”, “Parking servis”, “Gradska groblja” i “Tržnice”.  Na čelu JKP “Šumadija Kragujevac” biće direktor “Čistoće”, Nemanja Dimitrijević. U planu je da se “Šumadiji Kragujevac” u budućnosti pripoje i “Vodovod”, “Energetika”, Gradska agencija za saobraćaj i Javno stambeno preduzeće.  

Odbornici su usvojili i izmene i dopune odluka o komunalnim delatnostima, pa će Kragujevčanima biti omogućeno da učestvuju u kontroli kvaliteta tih usluga, odnosno da iz “ocenjuju”. 

Na taj način građani će dobiti priliku, da se u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, izjašnjavaju o pruženim uslugama. Ukoliko rezultati izjašnjavanja građana pokažu da nisu zadovolјni, grad Kragujevac ima obavezu da preispita rad komunalnih preduzeća i naloži da nedostatke uklone u roku od tri meseca. Pored usluga javnog gradskog i prigradskog prevoza, građani će ocenjivati pijačne i usluge čistoće, dimničarske usluge, zatim javnih parkirališta, kao i usluge koje pruža JKP Gradska groblјa”, saopšteno je iz Skupštine grada.

Glasovima većine odbornika, grad je prihvatio udeo i osnivačka prava u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika.

Lokalna samouprava je inicirala zaklјučak Vlade Republike Srbije o donošenju odluke da besplatno ustupi udeo koji ima u Zastavinoj ambulanti i da to besplatno prenese na grad Kragujevac. Na današnjoj sednici doneta je odluka da grad prihvata ta osnivačka prava kako bi celokupno funkcionisanje te zdravstvene ustanove bilo bolje”, saopšteno je iz Skupštine grada.

Gradski parlament je danas, između ostalog, usvojio i predlog o pristupanju izradi Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada Kragujevca za period od 2018. do 2020., Operativni plan za odbranu od poplava za vode drugog reda, Program energetske efikasnosti, ali i izveštaje o poslovanju zdravstvenih i ustanova kulture i javno komunalnih preduzeća. Pored toga, usvojene su i odluke o podizanju spomenika Dragiši Nedoviću kod hotela “Zelengora” i “Šumadija” u Velikom parku.

Najnovije vesti iz ove kategorije