Sindikat Nezavisnost: Štrajk upozorenja u “Fiat-u”

Četvrtak, 07 Decembar 2017 12:00Autor: InfoKGFoto: Arhiva - Ilustracija

Sindikat “Nezavisnost” u kompaniji “FCA Srbija” organizovaće u ponedeljak, 11. decembra, jednosatni štrajk upozorenja kako bi podsetio rukovodstvo fabrike da nije ispunjeno ono što je dogovoreno posle letošnje obustave rada. 

Štrajk upozorenja biće organizovan na osnovu zahteva velikog broja zaposlenih i članova Sindikata “Nezavisnost”  u FCA Srbija, a zbog sve težeg položaja naših radnika. Štrajk upozorenja će biti održan u ponedeljak, 11. decembra, od 13,30 do 14,30 časova i odvijaće se na radnim mestima bez centralnog okupljanja radnika”, navodi se u saopštenju ovog sindikata. 

U sindikatu “Nezavisnost” kažu da postoji više razloga za organizovanje štrajka upozorenja, a prvenstveno žele da podsete rukovodstvo “Fiata” da nisu ispunjeni letos postignuti dogovori. 

Ni pet meseci posle letošnjeg štrajka radnici nisu dobili na uvid Sporazum o prestanku štrajka i ne znamo koje su odluke donete tamo. U međuvremenu je položaj radnika dodatno pogoršan jer je otišlo dosta radnika a  niko nije primljen. Plata radnicima je neznatno povećana tako da je i dalje nedovoljna za pristojan život. I dalje je neizvesna isplata Bonusa efikasnosti. Umesto da se poboljšava položaj radnika vrši se zastrašivanje članova našeg sindikata”, napisano je u saopštenju sindikata “Nezavisnost” u Fiat-u. 

Podsetimo, radnici fabrike “FCA Srbija” bili su u generalnom štrajku od 28. juna do 18. jula. Rukovodstvo fabrike je pristalo da pregovara sa radnicima tek kad je prekinut štrajk i dogovoreno je povećanje plata od avgusta za 2,2 odsto i u 2018. za 4,5 odsto. Dogovorena je i isplata bonusa i da se naknada za noćni prevoz udvostruči, kao i da u naredne tri godine zaposleni u “FCA Srbija” ne obustavljaju proizvodnju. 

Najnovije vesti iz ove kategorije