SRCEM ZA NIKOLIJU: Humanitarno-prodajna izložba u “Plazi” (FOTO)

Sreda, 06 Decembar 2017 11:30Autor: Branko Vukašinović

Humanitarno-prodajna izložba unikatnih radova pod nazivom “Srcem za Nikoliju Jovanović” održava se danas i sutra u Šoping centru “Kragujevac Plaza”. Akciju organizuje Udruženje “Kragujevo pero” u cilju prikupljanja pomoći za Kragujevčanku, trogodišnju Nikoliju Jovanović, koja boluje od Vestovog sindroma, najtežeg oblika epilepsije, i cerebralne paralize. 

Maloj Nikoliji je za rehabilitacije, operacije, ortopedska pomagala, kao i za hipo i hidro terapije potrebno oko 130.000 evra. Zbog toga, Nikolijina porodica apeluju na sve ljude dobre volje da im pomognu.

Nikolija je rođena u sedmom mesecu i provela je 45 dana u inkubatoru. Pri rođenju je imala moždano krvarenje kada su nastale ciste u mozgu, a sa pet meseci se javljaju trzaji i dijagnostikovan je Vestov sindrom. Reč je o najtežem obliku epilepsije, koji je ostavio posledice, a jedna od težih je atrofija očnih nerava. Mala Kragujevčanka na svakih šest meseci radi VEP test, jer u početku nije videla apsolutno ništa, a sada razaznaje figure koje vidi u obrisima. Od prošle godine Nikolija ponovo ima napade, koji se javljaju samo kada ima temperaturu. Od juna meseca je imala tri epi napada, a jedan je trajao čak četiri sata, objavljeno je na sajtu Budi human. 

Pored svih problema, koji su prouzrokovani prevremenim porođajem, Nikolijina glavna dijagnoza je cerebralna paraliza. Ona ne hoda, ne sedi, ali je intelektualno očuvana i izgovara nekoliko reči. 

Svi koji žele da pomognu Nikoliji mogu to učiniti uplatom novca na račune 160-470599-17 (dinarski), 00-540-0002148.5 (devizni) ili na IBAN broj: RS35160005400002148550, kao i putem linka e-doniraj

Maloj Kragujevčanki možete pomoći i slanjem SMS poruka, tako što ćete ukucati 327 i poslati na 3030. Cena poruke je 200 dinara.

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije