Srđan Đorđević: RAZREŠENJE REKTORA: OD TENISA DO VULKANA

Utorak, 12 Jun 2018 12:00Autor: Srđan Đorđević

“Nakon višemesečne teniske igre, ministar prosvete doneo je rešenje kojim je završen meč između države i sada već bivšeg kragujevačkog rektora. Javnost je bila u prilici da prisustvuje na momente uzbudljivim obrtima, a sudeći po čaršijskom šuškanju, može se desiti da se meč nastavi, s tim što je reket sada preuzeo predsednik Saveta kragujevačkog Univerziteta, profesor koji je zagazio u 65. godinu života. 

Dugo najavljivani svilen gajtan ministar je dostavio vremešnom predsedniku Saveta Univerziteta u Kragujevcu, ali ga je ovaj nakon prijema upakovao u ukrasni papir, pa počeo da upućuje slavljeničke pozivnice. Kako je red da se na slavlje dolazi u paru, predsednik Saveta pozva ministra i njemu nadređenu predsednicu Vlade da dođu zajedno i da objasne šta su podrazumevali pod rešenjem o razrešenju rektora. 

E, sad, ima tu jedna mala začkoljica, jer je ministrovo rešenje već obrazloženo na nekoliko stranica, pa je valjda predpenzionisani predsednik Saveta navikao da mu studenti naglas čitaju radove kako bi ih mogao oceniti. I to je ona moć navike koja zaboravlja da društvo prihvata jedino onu moć koja je smeštena u pravnim propisima. Sudeći po formulisanom dnevnom redu Saveta zakazanom za datum kada je Napoleon izgubio kod Vaterloa, predsednik Saveta je već pokazao spremnost da ne ispoštuje ministrovo rešenje, pa se postavlja pitanje šta posle? 

A pre odgovora, da se podsetimo da je u dosadašnjem periodu bilo svega i svačega, a to znači puno istine i ništa manje neistine, kojima je javnost željna skandala obasipana bezmalo iz dana u dan.  Surovost života će verovatno po ko zna koji put pokazati u vremenu pred nama da je teško istinu osvetliti, a ništa manje neistinu zakopati. Zato se u savremenoj državi očekuje da poštovanje pravnih propisa obezbedi središnju vrednost na društvenom talonu razumevanja morala. 

I tako dolazimo do one unutrašnje sadržine matice prava, koja se u krajnjem ishodu ogleda u potrebi zadovoljenja opštih interesa. Vulkan društvene napetosti i naboja između moći dve institucije je proradio već više od godinu dana, pa je pitanje hoće li doći do erupcije ili će se proključala lava umiriti? Interes svih mora biti da se održi pravom propisan red i poredak, pa i onima koji sumnjaju u legalnost ministrovog rešenja stoje na raspolaganju pravna sredstva za njegovo preispitivanje. Do tada, Savet Univerziteta u Kragujevcu mora da poštuje važeća pravna pravila i interese zajednice, jer nam se u suprotnom može desiti da opstrukcija izazove destrukciju.

Najnovije vesti iz ove kategorije