STARI KRAGUJEVAC - Naseljavanje

Nedelja, 14 April 2019 14:00Autor: InfoKGIzvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović

O doseljavanju i životu stanovništva Kragujevca u prvim decenijama po oslobođenju od Turaka, malo je pisano. Ni u jednom kraju srpske države nije u XIX veku bilo toliko etnografskog pomeranja kao u Šumadiji. Mnogi doseljenici koji su sišli sa crnogorskih i hercegovačkih brda, udaljenih krajeva Makedonije i sa Kosova i Metohije posle dužeg ili kraćeg zadržavanja u Polimlju, Novopazarskom Sandžaku i Pomoravlju, naseljavaju se u Kragujevcu, trajno. Za prve vladavine kneza Miloša dolazi nekoliko porodica stranaca, koji su se bavili raznim zanatima u varoši. 

Od crnogorskih naseljenika tada su došle ove porodice i trajno se nastanile u Kragujevcu: Savići, Vasilići, Markovići, Đurići, Verovići, Petkovići, Kaličani, Nedeljkovići i drugi. Od Sjeničana i Novopazaraca u prvim decenijama po oslobođenju Srbije u Kragujevac su se naselile porodice Vujići, Vuletići, Erići, Radosavljevići, Popovići, Buđevci, Lazarevići... Među doseljenim varoškim stanovništvom manju kompaktniju grupu činili su doseljenici sa Kosova i Metohije: Prizrenci (Tasići, Lazarevići, Stefanovići, Roglići, Šišanci i dr.). Ovi novi naseljenici većinom su se naseljavali na tadašnjoj periferiji. Tada su nastajali čitavi novi krajevi: Erdoglija, Vašarište, Sušica, Pivarsko brdo.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Od pedesetih godina prošlog veka počeli su se u Kragujevac naseljavati trgovci i kafedžije iz okoline Korče; iz Darde, Dimitrijevići i Kostići; iz Bobošnice, Anastasijevići iz Selišta i Šatišta u Makedoniji, kao i iz Janjine i Kostura. To su ove porodice: Hadži-Nikolajevići, Trandafilovići, Klonde, Ladasi, Pačun, Konstadinovići, Atanasijevići, Tomići, Zojidisi, Mihailovići, Arizovići.

Veliki broj stranaca privukla je u prvim godinama vlade kneza Miloša nova prestonica, Kragujevac. Tada su se naselili Jozef Korman, majstor zanata lederskog, Georgij Gamerl, tišler, Jovan Vajnkapel, vodeničar, Eduard Hajnm pekar, Jovan Rajmbold, ledermajstor, Italijan Antonije Berman, štampar, Azjuh Frajbor, šnajder, Ilija Šurun, šnajder, Erig Bogd, Mihailo Kranski, tišleri. Dolaženje stranih majstora nastavilo se i kasnije. Oni su dolazili i upošljavali su se u Vojno-tehničkom zavodu. U kasnijem periodu doseljene su ove porodice:Formaneki, Felbai, Liškai (Lišković), Honjicki, Perutkai, Voldrisi, Klaperi, Brajneri, Hofmani (Hofmanovići), Goldneri, Rihteri (Rihterovići) i drugi.

Najnovije vesti iz ove kategorije