STARI KRAGUJEVAC: Šanac (Četvrti deo)

Nedelja, 20 Maj 2018 14:00Autor: InfoKGIzvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović

Kragujevačka nahija zauzimala je tada oko 30 sela. U ovom periodu Kragujevac kao utvrđenje igrao je veći značaj u vojnom nego u upravnom uređenju severne Srbije. Kako je vrlo značajan faktor u austrijskoj vojsci u borbi protiv "agarjana" činila srpska milicija, koja je organizovana po sistemu kapetanata, Kragujevac je određen za sedište jednog od dva komandanta (oborkapetana) srpske milicije.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Zahvaljujući tome što je u Kragujevcu bila smeštena jedna austrijska "kumpanija" od 150 pešaka (hajduka), 50 konjanika (husara) i oko 40 pomoćnih vojnika, vojna funkcija mu je postala izuzetno značajna. Reorganizacijom iz 1728. godine značaj Kragujevca je još više porastao u vojnom pogledu, jer su kapetanati podeljeni u dve grupe, od kojih je drugom i četvrtom komandovao iz Kragujevca Staniša Marković Mlatišuma.

Prvi deo teksta čitajte OVDE, a drugi OVDE

Zadužbina Siniše Markovića Mlatišume, crkva manastira Drača, izgrađena u ovom periodu, sačuvana je sve do danas.

Kragujevac je u to vreme brojao oko 110 domova. Varoš se pružala u blizini šanca, na obe obale reke Lepenice. Pominje se i škola u Kragujevcu, čiji učitelj je zbog toga "što veoma slabo čitajet" premešten za sveštenika u Hasan pašinu Palanku.

Do trećeg dela teksta dolazite klikom na OVAJ link.

Kamena ćuprija najduže je trajala od svih značajnih objekata kragujevačkog utvrđenja. Porušena je u katastrofalnj poplavi koja je zadesila varoš 1892. godine. Na njenom mestu najpre je bio podignut gvozdeni, a 1923. godine most od armiranog betona (Donji betonski most).

Po odredbama Beogradskog mira iz 1739. godine, moralo je Kragujevačko utvrđenje biti porušeno a šanac zatrpan. Tako je sa lica zemlje otišlo utvrđenje koje je pune dve decenije trajalo u svom "vobanovskom" obliku.


 
 

Najnovije vesti iz ove kategorije