STARI KRAGUJEVAC - Velika Narodna skupština 1827. godine (Drugi deo)

Nedelja, 16 Jun 2019 14:00Autor: InfoKGIzvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović

Skupština je donela nekoliko akata od kojih su najvažniji: 1. izjava "blagodanosti" knezu na dosadašnjem radu, 2. pravo na nasleđe u njegovoj porodici, 3. potvrda zvanja vrhovnog kneza, 4. odobrenje molbe upućene sultanu u Carigrad, koju je sastavila skupštinska komisija (sa zahtevima naroda iz 1820. godine).

Prvi deo teksta čitajte OVDE.

Pošto su se zakleli knezu Milošu na vernost i potpisali i svojim pečatima potvrdili akta, skupštinari su izabrali jednu deputaciju koja će izneti Porti i sultanu molbe srpskog naroda. Za članove deputacije određeni su: Lazar Teodorović, predsedik, Ilija Marković i Atanasko Mihailović (Rudnička nahija), Marko Đorđević (Beogradska nahija), Jovan Antić, pisar. Narodne molbe bile su prevedene na grčki (preveo ih je Đorđe Zaharijad, šabački učitelj). 

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Po završenom radu, deputati su ljubili kneza Miloša u ruku, a on njih u čelo, pozdravljajući pritom narod po nahijama. Tako je usvajajući Akermansku konvenciju Srbija uspela da izađe iz političke izolacije i time postala objekat međunarodnih Portinih obaveza prema Rusiji.

Otuda reči kneza Miloša izgovorene na skupštini imaju veliki značaj "da je blisko ono vreme kad će i naše milo Otečestvo stupiti u red država i kad će i naš narod pučustvovati blagodejanije blagostanaja, koje proizilazi od slobode bogosluženija i trgovine i od zavedenija zakona i prosveštenija". 

Najnovije vesti iz ove kategorije