Sutra "Sabor narodnog stvaralaštva"

Četvrtak, 27 Avgust 2015 09:28Autor: infokg.rs

U petak, 28. avgusta, na praznik Velike Gospojine, a u okviru "Gospojinskih svečanosti", u porti oko Saborne crkve i u okolnim ulicama, biće održana "Smotra narodnog stvaralaštva".
Prodajna izložba biće i duž ulica Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i Branka Radičevića. 

Na ovoj prodajnoj izložbi rukotvorina i domaćih proizvoda, biće izloženi raznovrsni radovi brojnih udruženja i seoskih domaćinstava, koji će biti raspoređeni prema delatnostima koje obavljaju na stare zanate i unikatne radove pojedinaca i udruženja i na proizvođače zdrave hrane i pića.

Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva episkopa Šumadijskog gospodina Jovana, posle Svete Arhijerejske Liturgije, od 12 do 19 časova, na štandovima i u porti crkve biće izloženi umetnički obrađeni predmeti od drveta, oslikano staklo, unikatna grnčarija i domaće rakije, kao i vina koja proizvode lokalne vinarije.

Duž Glavne ulice, pored Saborne crkve pojedinci će izlagati narodne nošnje, slikanu svilu, tkane predmete, slikano staklo i ogledala, zimnicu, slatko, džemove, sokove, nakit od poludragog kamena, žardinjere za cveće od ukrasnog kamena i drveta i druge prehrambene, ukrasne i upotrebne predmete, rađene raznim metodama starih zanata. 

Krsna slava Saborne crkve u Kragujevcu „Uspenije (usnuće ili smrt) Presvete Bogorodice“, ujedno je i jedan od četiri najveća praznika posvećena Bogorodici, a želja Bratstva Sabornog hrama Šumadijske eparhije, je da slava hrama postane otvorena za što veći broj građana Kragujevca i čitave Šumadije.


"Smotru" organizuje Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ u saradnji sa Šumadisjkom eparhijom i uz pomoć gradskih preduzeća, "Šumadija sajma", "Parking servisa", "Sportskog centra Mladost", Hotela Kragujevac...

Svi štandovi su obeleženi i raspoređeni, tako da dodatna ulična prodaja neće biti dozvoljena.

Najnovije vesti iz ove kategorije