U planu širenje romskog jezika kao izbornog predmeta, nedostaju udžbenici i nastavnici

Utorak, 30 Januar 2018 15:38Autor: Jovana Mladenović

Romski jezik kao izborni predmet od prošle školske godine se u Kragujevcu izučava u OŠ “19. oktobar", a trebalo bi da se proširi i na druge obrazovne ustanove tog tipa, te da odziv dece bude veći. Nedostaju udžbenici koji prethodno prolaze proces akreditacije u resornom ministarstvu, kao i nastavnici sa sertifikatom Filološkog fakulteta iz Beograda da bi mogli da predaju romski jezik u školama.

Ovo se moglo čuti na okruglom stolu pod nazivom “Romski jezik u osnovnim školama u Kragujevcu“, koji je održan u zgradi Gradske uprave. Ovom prilikom predstavljen je istoimeni projekat koji Romski informativni centar iz Kragujevca sprovodi uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Od prošle školske godine, romski jezik kao izborni predmet izučava se u OŠ “19. oktobar u Maršiću“. Značajno je da se ovaj proces sprovede i u drugim školama i da odziv dece bude veći. Za sada nedostaju udžbenici koji prethodno prolaze proces akreditacije u resornom ministarstvu, kao i nastavnici koji treba da poseduju sertifikat Filološkog fakulteta iz Beograda da bi mogli da predaju romski jezik u školama. 

Trenutno se romski jezik sa elementima nacionalne kulture, kao izborni predmet, izučava u 43 opštine, odnosno u 86 osnovnih škola.

Ovaj projekat realizuje se u saradnji sa Filološkim fakultetom iz Beograda, koji izdaje sertifikate budućim nastavnicima romskog jezika. U toku je izrada udžbenika koji prolaze neophodne provere od strane Ministarstva prosvete.

U ovom trenutku je značajno to što mi dobijamo priliku, da deca, ne samo romska, mogu da uče o kulturi Roma, da kroz kulturu možemo da gradimo dobre odnose i da se integrišemo mnogo bolje, kaže Rozalija Ilić, direktorka Romskog informativnog centra i nastavnik romskog jezika.

Najnovije vesti iz ove kategorije