U pripremi veliki infrastrukturni projekat: Čiste reke i zdravija životnu sredina u Kragujevcu

Utorak, 21 Maj 2019 12:00Autor: InfoKG

Saradnjom lokalne samouprave i Ministarstva za zaštitu životne sredine, a uz podršku Vlade Švedske, realizovaće se veliki infrastrukturni projekat koji će obezbediti čiste reke, zdravu životnu sredinu i zdravlje građana, rečeno je na predstavljanju Nacrta sudije izvodljivosti za projekat prečišćavanja otpadnih voda grada Kragujevca. Eksperti su preporučili novogradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, dok je druga opcija velika rekonstrukcija postojećeg u Cvetojevcu.

U Kragujevcu je predstavljen Nacrt Studije izvodljivosti za projekat prečišćavanja otpadnih voda grada, koja se realizuje u okviru Programa podrške infrastrukturnim projektima u oblasti životne sredine – Faza 2. Izradu finansira Vlade Švedske (SIDA), a posao izrade Studije poveren je konzorcijumu konsultanata BH, IAC, AHANTE i SENIOR.

"Saradnjom grada Kragujevca sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, a uz podršku Vlade Švedske, realizovaćemo veliki infrastrukturni projekat koji će obezbediti čiste reke, zdravu životnu sredinu i zdravlje građana. Sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu pušten je u rad pre skoro tri decenije i od tada nije bilo ozbiljnijih ulaganja u revitalizaciju i modernizaciju. Studija će omogućiti Kragujevcu da kroz program pretpristupne razvojne pomoći IPA obezbedi bespovratna sredstva za realizaciju tog velikog projekta", rekla je Minja Obradović članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima. 

Studija podrazumeva idejno rešenje i analizu opcija za Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, rešavanje problema mulja u sistemu, hidrauličnu analizu sistema za prikupljanje otpadnih voda, izradu prioritetnog investicionog projekta (i dugoročnog investicionog projekta) za sistem prikupljanja otpadnih voda i analizu troškova i koristi.

Za sistem prečišćavanja otpadnih voda analizirane su dve opcije: rekonstrukcija i izgradnja novog sistema. Kao sveukupno povoljniju opciju kako u pogledu idejnog rešenja tako i troškova, eksperti su preporučili novogradnju.

Inače, prosečna starost kanalizacione mreže je oko 32 godine. U odnosu na broj korisnika prosečni prečnik je relativno mali i rad sistema je u režimu suvog vremena prihvatljiv. Zbog toga se prioritetne mere odnose na rekonstrukciju i zamenu glavnih kolektora za prihvatanje otpadnih voda u dužini od blizu 40 kilometara, dogradnju sistema u dužini od 25 kilometara, kao i uvođenje dva preliva kod Spomenika Jovanu Ristiću i Kosovskoj ulici. Merenja su naime pokazala da postojeći sistem ne može da izdrži kišu u trajanju od 60 minuta i padavine intenziteta 21 milimetara.

Projekat tretiranja otpadnih voda sprovodi se na republičkom nivou i deo je Poglavlja 27 u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Najnovije vesti iz ove kategorije