Učenici Medicinske škole “Sestre Ninković” napravili lekovite proizvode od ljutih papričica

Petak, 18 Maj 2018 11:00Autor: InfoKGFoto: rtv.rs

Učenici Medicinske škole “Sestre Ninković”, njih petoro, osnovali su učeničku kompaniju "Lab & Health'' u okviru koje su koristeći znanje i talenat napravili lekovite preparate od ljutih papričica, piše Radio televizija Vojvodine. Za kvalitet proizvoda ovi kragujevački srednjoškolci su osvojili prvo mesto na regionalnom, odnosno drugo na republičkom takmičenju učeničkih kompanija. 

Srednjoškolici su do sada pod mentorstvom biohemičarke Biljane Petrović i farmaceutkinje Sofija Vukelić- Miletić iz Medicinske škole “Sestre Ninković” do sada u okviru učeničke kompanije "Lab & Health'' napravili mast za koncentraciju i budnost, tinkturu paprike koja pospešuje i ojačava rast noktiju i kose i čaj od sušenih papričica za detoksikaciju organizma.

"Ljuta paprika je poznata po svojim delotvornim svojstvima, ali je najmanje iskorišćena, a samim tim na tržištu je nema u ovakvim proizvodima što je nama bio plus za neku novu inovativnu ideju. Uspeli smo da iz ljute paprike izdvojimo kapsaicin u tečnoj formuli kao tinkturu koju smo kasnije koristili za naše preparate. Kada je reč o čaju, tu smo iskoristili neku mešavinu paprika. Što se tiče proizvodnje, najčešće nam postavljaju pitanja da li peče, da li je ljuto i to su neke valjda i osnovne stvari oko kojih se ljudi interesuju, ali mi smo u svim preparatima uspeli da maksimalno ubijemo ljutinu”, izjavili su za RTV iz učeničke kompanije "Lab & Health''.

U kompaniji "Lab & Health'' kažu da se ovim programom bave poslednjih pet godina u okviru organizacije "Dostignuća mladih u Srbiji'', a da nastavak daljeg rada zavisi od ambicija i planova učenika. Najavljuju da je u procesu i novi proizvod.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

Najnovije vesti iz ove kategorije