“Zastavina ambulanta” dobila novi ultrazvučni aparat (FOTO)

Utorak, 22 Januar 2019 10:00Autor: Branko VukašinovićFoto: kragujevac.rs

Zavod za zdravstevnu zaštitu radnika, nekadašnja “Zastavina ambulanta”, dobio je najsavremeniji ultrazvučni aparat, čija je vrednost 33.000 evra, a novac je obezbedila lokalna samouprava. 

Nabavkom ovog aparata za 35.000 osiguranika, koji se leče u “Zastavinoj ambulanti”, omogućena je mnogo brža i preciznija dijagnostika u oblasti kardiologije, abdomena, patologije vrata, štitne žlezde, ultrazvuk dojke i svih ostalih mekih tkiva. 

Novi ultrazvučni aparat značajno će smanjiti gužbe i olakšati rad tako da će pacijenti na pregled čekati najduže od dve nedelјe do mesec dana. Zaposlene očekuje edukacija za rad na novom aparatu koji će instaliranjem dodatnog softvera i kupovinom 4D sonde omogućiti i ginekološko – akušersku dijagnostiku”, rekao je specijalsita radiolog, Aleksandar Zlatić.

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, u kom se godišnje obavi 180.000 lekarskih pregleda, očekuju da će ovo biti uspeša godina za njih. Najavljuju i nabavku novih aparata. 

Pored ultrazvučnog aparata, kuplјeni su i aparati neophodni za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a u planu je i nabavka aparata neophodnih za rad oftalmologije, otorinolarigologije, kao i Medicine rada. Ustanova ulazi u tok u kome do sada nije bila, a to je tok svih ostalih državnih zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji”, izjavila je PR Zavoda za zdravstevnu zaštitu radnika, Bilјana Velјković. 

Iz lokalne samouprave poručuju da su preuzimanjem osnivačkih prava nad Zavodom za zdravstevnu zaštitu radnika preuzeli i obaveze ove zdravsteve ustanove.  Dodaju da je ključna stvar unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite pre svega nabavkom nedostajuće medicinske opreme.

Za nabavku ovog savremenog ultrazvučnog aparata iz budžeta grada izdvojeno je 3,8 miliona dinara. Uložili smo značajna sredstva i za uvođenje informacionog sistema u toj zdravstvenoj ustanovi, za koju je u gradskom budžetu od ukupno 46,5 miliona u ovoj godini opredelјno 22 miliona dinara. To je nešto više nego u prethodnoj godini i smatramo da će sa ovakvim načinom rada ne samo Medicina rada, nego i sve druge zdravstvene ustanove na teritoriji grada imati veliku podršku lokalne samouprave”, zaključila je član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović.

Najnovije vesti iz ove kategorije