Gianni Messina: Kragujevac je moj grad!

Nedelja, 03 Decembar 2017 12:00Autor: Jovana Mladenović

Gianni Batista Messina je u Kragujevac došao sa Sicilije 2010. godine zbog rada u Fiatu. Dug porodični biznis vezan za automobilsku industriju, a rasprostranjen po celoj Italiji, doneo je i u naš grad i postao Fiatov kooperant. Pratio je Fiat svuda po svetu, a od svih mesta na kojima je bio sada upravo Kragujevac naziva svojim gradom.
IMG 3707

"Sicilijanac sam, ali mi je narav kao da sam Balkanac. U Kragujevcu sam pronašao sve uslove za idealan život", Kaže Gianni. Doapada mu se naš grad, naročito temperament Kragujevčana. Odgovara mu što sredina nije, kako kaže, ni mala ni velika. Iako je italijanska kuhinja cenjena u celom svetu, Gianni tvrdi da ni naša ne zaostaje. Najviše voli sarmu, jagnjetinu ispod sača i svadbarski kupus, dok mu iz njegove zemlje nedostaju jedino paste.

Za njega je pravi kragujevački brend Fiat, ali mnogi Kragujevčani smatraju da je upravo on jedan od brendova ovog grada. "Svi su me odlično prihvatili. Bilo mi je teško prva tri meseca, a posle sam upoznao mnogo ljudi koji su me zavoleli, svima sam postao zanimljiv" priča Gianni i to na odličnom srpskom jeziku. Zanimljivo je što je naš jezik naučio upravo na Siciliji kada je, posle prvih kontakata sa našim gradom, u svom domu ugostio dvojicu prijatelja iz Kragujevca. Oni su pričali samo na srpskom jeziku, a Gianni je već posle 7 dana naučio prve naše reči.

Pored firme vezane za Fiat, osnovao je još jednu koja se bavi međutrgovinskom razmenom između Sicilije i Srbije. Uvozi vrhunsko sicilijansko vino i kafu, a u Italiju će uvoziti pelet.

U Kragujevcu će osnovati i porodicu. Ovde živi sa verenicom, Ivanjičankom. Kada dočekuje prijatelje Italijane kaže im "Dobrodošli u moj grad"! U slobodno vreme voili da obilazi Srbiju ili da izlazi po Kragujevcu i druži se sa mnogobrojnim prijateljima ovde. Voli ekstremne sportove, a najviše moto kros po planinama. Često ide i u lov.
IMG 3705

*Razgovor urađen oktobra 2015.

Najnovije vesti iz ove kategorije