Slavoljub Galić Đani - Juvelir kojim se Kragujevac ponosi

Nedelja, 17 Decembar 2017 12:00Autor: Jovana Mladenović

Jedan od najpoznatijih srpskih juvelira i dizajnera nakita, Slavoljub Galić  Đani, čija porodica generacijama unazad živi u Kragujevcu, nakon godina izučavanja juvelirskog zanata u prestižnim centrima mogao je, čini se, da bira u kom će evropskom, pa i svetskom gradu, da živi i stvara. Međutim, oduvek je znao da je za njega jedini dom u Kragujevcu. "Imam veliku moralnu obavezu i ljubav prema gradu, ovde je sve što volim, porodica, prijatelji, rodbina, posao", kaže Djani.

djani radionicaNedavno je proslavio 30 godina svoje firme, a u zlatarskom poslu je osam godina više. Veruje da su mnoge stvari u životu predodređene, što se odnosi i na njegov stvaralački rad. Priznaje da nije bio đak za pohvalu, zbog čega nije uspeo da upiše Likovnu akademiju. To ga nije odvratilo da radi na sebi. Smatra da i danas malo zna kada je reč o juvelirstvu, uprkos brojnim prestižnim nagradama koje je dobio za svoje originalne i jedinstvene radove. "Dobar kreator nekog rada ne mora da stavlja inicijale na nakit, ako je zaista dobar, njegov umetnički rukopis i prepoznatljiv stil sve govore. Pravi umetnik napravi iskorak iz klišea, nema uzore i neprestano traga za novim umetničkim izrazom", objašnjava Đani.

Njegovo ime obeležilo je istoriju savremenog srpskog zlatarstva, pa je kao takav Đani jedan od brendova Kragujevca. To mu iznova budi entuzijazam i ponosan je što njegov rad potvrđuje da prave vrednosti na polju umetnosti postoje i van Beograda. Od brojnih nagrada najdraže su mu Nagrada Vukove zadužbine, ali i Đurđevdanska nagrada jer, kako kaže, ne vredi da vas prizna Evropa ako vas vaš grad ne priznaje. Smatra da je "Fiat" trenutno najveći kragujevački brend, ali izdvaja i manje preduzetnike poput "Prizme". Mišljenja je da grad ne čini broj stanovnika, već sadržaji koji zanimaju njegove građane. "U tom smislu može da se stekne utisak da palanački živimo. Treba nam više kvalitetnih dešavanja, veći akcenat na prave umetničke vrednosti", kaže Đani. Voleo bi da Kragujevčani više rade na tome da one koji dolaze u Kragujevac uče pravim vrednostima našeg grada.

Đanijev nakit sjajan je reprezent Kragujevca širom bivše Jugoslavije, ali i Amerike gde se izvozi. Njegova prepoznatljivost nije rezultat industrijske, već ručne izrade. Đani je ponosan što je umetničku crtu preneo na ćerku Katarinu koja je diplomirala istoriju umetnosti na prestižnoj školi u Firenci i bavi se dizajnom nakita. Mišljenja je da kada se cela porodica usmeri na jednu temu, nakit, kao što je u ovom slučaju reč, rezultati ne mogu da izostanu.

djani radionica1

Slobodnog vremena name puno, a koristi ga da bude sa osobama koje mu daju pozitivnu energiju. Voli kućne posete rodbini i prijateljima, a nezaobilazno uživa u kafanama. Smatra da nivo kafane ne određuju enterijer i usluga, već gosti koji u nju dolaze. Još je sportskog duha, ali aktivnosti prilagođava svojim godinama. Trenirao je karate, a ljubav prema borilačkim sportovima i danas je jaka. Putuje i obilazi izložbe poznatih juvelira. Voli Italiju jer je vekovna kolevka umetnosti, estetike i lepote stvaralaštva. U njegovoj galeriji nakita nalazi se knjiga utisaka u koju su svoje impresije pisale brojne svetske ličnosti za koje je Đani izrađivao nakit. 

*Razgovor urađen oktobra 2015. 

Najnovije vesti iz ove kategorije