Kultura

BESPLATAN upis u biblioteku; predavanje "Kulturno nasleđe Srbije: Srbija i Unesko"

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Nedelja, 22 04 2018

Povodom Svetskog dana knjige u galerijskom prostoru biblioteke "Vuk Karadžić" sutra od 19 sati biće održano predavanje "Kulturno nasleđe Srbije: Srbija i Unesko". Istog dana i istim povodom, upis za nove članove biblioteke biće besplatan. 

Istoričar, nekadašnji upravnik Narodne biblioteke Srbije i državni sekretar za kulturu Dejan Ristić, u saradnji sa arhitektom-konzervatorom i istaknutim stručnjakom u oblasti zaštitene pokretnog kulturnog nasleđa Radetom Mrlješom, održaće predavanje na temu "Kulturno nasleđe Srbije: Srbija i Unesko".

Izuzetno bogatstvo kulturne baštine (arheološki lokaliteti, prostorne kulturno-istorijske celine, bogomolje, utvrđenja, javni spomenici, bojišta, vojni memorijali i mesta stradanja, arhivi, biblioteke, muzeji, galerije) čine Srbiju prepoznatljivom u evropskim i svetskim okvirima.

Kulturno nasleđe, u sva tri svoja pojavna oblika (pokretno, nepokretno i nematerijalno), predstavlja jedan od temelja identiteta, ali i nepresušan obrazovni, naučni, umetnički, privredni i turistički resurs.

Šta čini kulturno nasleđe Srbije? Koliko poznajemo, na koji način čuvamo i kako upravljamo sopstvenim kulturnim nasleđem? Šta je ono što predstavlja svetsku vrednost? Po čemu Srbija može biti prepoznatljiva na svetskim kulturnim i turističkim mapama? Na koji je način Srbija prisutna u Uneskou? Zašto nas u Uneskou više nema, nego što nas ima?

Odgovore na ova i druga pitanja u vezi sa fenomenom kulturnog nasleđa Srbije pokušaće da pruže Dejan Ristić i Rade Mrlješ.

U ponedeljak će upis za nove članove biblioteke biti besplatan.