Kultura

Besplatna projekcija filma “Okrug Harlan” u SKC-u

Autor: Branko Vukašinović
14:10 | Četvrtak, 04 08 2016

Dokumentarni film “Okrug Harlan” biće prikazan sutra od 19 časova u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra.

Film je nagrađen Oskarom, a bavi se događajima vezanim za Bruksajd štrajk, kada je 180 rudara sa svojim ženama štrajkovalo protiv elektrane Djuk, koja je bila u vlasništvu Istover kompanije za ugalј u okrugu Harlan, u jugoistočnom Kentakiju u SAD 1973. godine. Barbara Kopl je producirala i režirala ovaj film.

Rediteljka-snimateljka Barbara Kopl je provela nekoliko godina živeći sa rudarima u Harlanu i tokom štrajka je uspela da snimi neverovatne scene: od organizovanja žena rudara koje su praktično vodile štrajk kada su muškarci posusali, do fizičkih obračuna između rudara i štrajk brehera koji su sve vreme bili naoružani. Na kraju je jedan od štrajk brehera ubio jednog rudara, i tek nakon toga je kompanija pristala na potpisivanje ugovora i druge zahteve rudara.

U filmu se na vrlo jasan i nedvosmislen način vidi kako je čitav sistem u službi kompanije, a protiv rudara. Počevši od političara i policije, preko sudije koji radnicima određuje zatvorske kazne za ometanje saobraćaja zato što su pokušali da spreče prolazak štrajk-brehera, do lokalnog sveštenika koji je takođe protiv štrajka. Sa druge strane, rudari i njihove žene su otvoreno svesni svoje klasne pripadnost i visoko vrednuju radničko organizovanje i solidarnost, iako nigde ne vidimo otvoren anti-kapitalizam u obliku zalaganja za drugačije društveno uređenje.

Nakon projekcije dokumentarnog filma “Okrug Harlan” biće organizovana i diskusija. Ulaz je besplatan.